Wpis z mikrobloga

#cisco #qos

Witam, potrzebuje zaimplementować prostą politykę QoS, np.: ustawienie określonego pasma dla dwóch aplikacji, może być yt i bittorent.
Do rozpoznawania ruchu używam nbar2 w wersji ~30.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rolf_ed: ogólnie nie wiem jak się za to zabrać.
Utworzyłem sobie klase z dwiema aplikacjami, dołączyłem ją do polityki i w polityce poprostu ustawiłem priorytet na 20% pasma.
Politykę przypisałem do interfejsu do Lanu w kierunku output z punktu widzenia routera.
Ruch na routerze obciąłem do 1000kbps żeby łatwiej było zweryfikować czy działa.
Włączam sobie yt i torrenta, i wychodzi że wykorzystają pełne łącze 1000kbps dzieląc je na pół.
  • Odpowiedz
@ReInspire: obstawiam że ustawiłeś że jutub ma minimum 20% i torrent ma minimum 20% dlatego się dzielą po równo. Dlaczego zjadają całe łącze? Bo jest dostępne. QoS ma zapewnić że będziesz miał minimum 20% dla tej aplikacji czyli gdy masz pusto na linku to QoS nie ma powodu by ograniczać ruch i całe łącze zjadają te 2 aplikacje. Gdyby pojawił się inny ruch oprócz jutuba i torrenta to QoS będzie
  • Odpowiedz
@rolf_ed: mógłbyś dać przykład jak to zrobić?

Odnośnie tego co napisałeś, różne kombinacje robiłem, różnie klasy dzieliłem. Raz zrobiłem 80% yt 10% torrent. Również dzieliło po równo. Nie wiem jak to zrobić żeby było "dobrze".
  • Odpowiedz