Wpis z mikrobloga

Obejrzałem głównego, oprócz "Parasite", faworyta do Oscara za najlepszy film w tym roku.

Rozczarowanie bardzo duże, pomimo, że wystawiłem ocenę 6/10, która w mojej skali ma wydźwięk pozytywny. Z tym, że podciągnąłem ocenę o 1-2 oczka do góry tylko ze względu na to, że jest to majstersztyk jeśli chodzi o zdjęcia, montaż, scenografię. Jednak oprócz walorów technicznych na niesamowitym poziomie, film nie oferuje zasadniczo nic. Cała opowieść jest pretekstowa i tak banalna, że już w założeniu miała być tylko tłem dla popisów Deakinsa. W historii nic się nie dzieję, nie ma żadnych momentów przełomowych, po prostu biegnie sobie leniwie od punktu A do punktu B. Gra aktorska czy jakiekolwiek budowanie psychologii postaci praktycznie nie istnieje. Do tego kilka scen gdzie stężenia patosu i kiczu przekracza granicę skali żenady.

#filmy #film #oscary2020 #oscary #kino #filmnawieczor
Pobierz horizontal_vertical - Obejrzałem głównego, oprócz "Parasite", faworyta do Oscara za n...
źródło: comment_UXyeZlWHvUn0N43K19euu5aHVMBjG2IQ.jpg
  • 10
@anthoris: Poniekąd tak. Dunkierce też dałem 6/10, ale elementy składowe noty rozkładały się inaczej. Bo jednak w "Dunkierce" sam scenariusz czy aktorstwo były tam na lepszym poziomie niż w 1917, ale znów warstwa techniczna nie robiła takiego wrażenia, chociaż i tak była na wysokim poziomie.
@horizontal_vertical: Poszedłem na ten film ze szczątkowymi informacjami na jego temat - widziałem jeden trailer i wiedziałem, że ma szansę na nominację do Oscarów, bo zdobywał nagrody w innych konkursach.

Najbardziej podobał mi się początek, gdy zorientowałem się, że dwójka bohaterów od kilku minut idzie przez okopy ciągle na tym samym ujęciu. Jak dla mnie mogliby skończyć pierwsze ujęcie w momencie wyjścia z okopów, a resztę nakręcić standardowo. Ciągle miałem taką