Wpis z mikrobloga

#excel Czy jest tutaj jakiś specjalista który napisze mi prostą formułę?
W kolumnie A mam dwa rodzaje tesktu np. "A" i "B". W Kolumnie B mam daty w formacie 07.01.2020. Potrzebuje formuły która zliczy ile jest wartości "A" i "B" dla każdego dnia. W kolumnie A te wartości tekstu występują w stylu: ABABABABBBBAAAAAABBBB czyli losowo bardziej, a w kolumnie B np. pierwszych 100 kolumn jest z datą 07.01.2020 i chcę zliczyć ile w tym dniu było "A" a ile "B" i tak dla wszystkich dni z tym że dni nie musza być po kolei.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek1991 zliczenie "A" w tekście zrobiłbym przez podstawienie za "A" pustego "", następnie długością teksty różnicie dzielimy przez długość A i wychodzi ile razy występuje "A" tekście. Np "foobarfoofoo" :=DŁ(A1)-DŁ(PODSTAW("";"foo";A1;))/DŁ("foo")
  • Odpowiedz
@sal-vadore: Nie chodzi o to. W kolumnie A jest tekst "A" lub "B", tylko te dwie wartości mogą być w całej kolumnie. Nie ma potrzeby zaliczenia długości tesktu itd. Trzeba zliczyć ilość wystąpień A i B dla każdego dnia
  • Odpowiedz
@Marek1991: ok, to tabel przestawna rozwiązuje problem. Ewentualnie jeśli nie tabel przestawna, to kopiujesz całą kolumnę B np do kolumny D - używasz na niej funkcji wbudowanej usuń duplikaty, a następnie w kolumnach obok listy dat KOLUMNA E:=LICZ.WARUNKI(A:A;"A";B:B;D2) dla A, KOLUMNA F:=LICZ.WARUNKI(A:A;"B";B:B;D2) dla B
  • Odpowiedz