Wpis z mikrobloga

@doktorali ja tylko mówię, że fermentacja działa tak samo w Rosji, Francji, Kalifornii, Albanii i Gruzji. Jeżeli w butelce są tylko sfermentowane winogrona (a nie wiem co jest w drugiej butelce) to jeden #!$%@? jaka jest etykieta i cena, smak będzie podobny
  • Odpowiedz
@Enavax: Można się śmiać, ale wiele osób które po raz pierwszy próbuja prawdziwego szampana krzywią się niemiłośiernie xD Dom Perignon ma szczególną tendencję do wykrzywiania mordy. Ludzie myślą, że zaraz jezusek im po języku pobiega, a tutaj kwach xDDDDD
  • Odpowiedz
@jakisprostylogin Różne szczepy winogron o różnej słodyczy, kwasowości, smaku, różne szczepy drożdży wytwarzające różne uboczne produkty fermentacji (estry, fenole) wpływające na smak, różnie przeprowadzona fermentacja (m.in. temperatura), czas macerowania winogron, dojrzewanie (czas, beczka) i tak dalej, jest tego więcej.
  • Odpowiedz
@jakisprostylogin: oprócz wybranego loginu chyba jesteś ogólnie "prostym" człowiekiem. Jak można porównywać Moeta z syfem dla bezdomnych i nie widzieć różnicy.


Widzę Ty za to jesteś "złożonym" o "wysokiej kulturze".
  • Odpowiedz