Wpis z mikrobloga

Zakładam sobie #ikze i w formularzu pytają mnie czy jestem "beneficjentem rzeczywistym". Objaśnienie jest takie:

Przez beneficjenta rzeczywistego rozumie się:

osobę fizyczną lub osoby fizyczne sprawujące bezpośrednio lub pośrednio kontrolę nad klientem poprzez posiadane uprawnienia, które wynikają z okoliczności prawnych lub faktycznych, umożliwiające wywieranie decydującego wpływu na czynności lub działania podejmowane przez klienta, lub osobę fizyczną lub osoby fizyczne, w imieniu których są nawiązywane stosunki gospodarcze lub przeprowadzana jest transakcja okazjonalna, w tym:

(potem następują trzy podpunkty a, b, c, z których żaden mnie nie dotyczy, bo nie prowadzę działalności gosp.)

Definicja jest filozoficzna, ponieważ jestem osobą fizyczną i jestem klientem. Więc pytają mnie czy ja sprawuję kontrolę nad sobą. Czy ja sprawuję kontrolę nad mną? Toż nad tym pytaniem głowią się filozofowie od paru tysięcy lat.

Nie mam żadnej działalności gospodarczej, nie jestem właścicielem ani współwłaścicielem żadnej firmy. To jestem beneficjentem rzeczywistym? Tak, nie? Co wybrać? Pomóżcie.

#inwestycje #inwestowanie #pytanie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

beneficjentem rzeczywistym

@arekrob:

beneficjentach rzeczywistych, tj. osobach fizycznych sprawujących bezpośrednią lub pośrednią kontrolę nad
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Zadzwoniłem do tego mojego TFI, które prowadzi IKZE i zapytałem. Okazało się, że jeśli nie mam żadnej działalności i po prostu inwestuję swoje pieniądze, to JESTEM beneficjentem rzeczywistym. Nie wiem jak to wynika z tej definicji, ale ok.
  • Odpowiedz