Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Skończyłem bootcamp i zostałem z niczym.

Skuszony wizją niezłych zarobków, obiecankami na pierwszym spotkaniu organizacyjnym dotyczącym bootcampu postanowiłem w to wejść. Pokazywali nam w prezentacjach posty z grup facebookowych ile zarabiają specjaliści, mówili, że headhunterzy poszukują programistów, jeszcze tekst, że w Polsce brakuje 50 tysięcy programistów. Wszyscy którzy byli na prezentacji byli zachwyceni i gotowi zmienić swoje życie. Miałem trochę problem z przyswojeniem materiału bo to wszystko szło szybko i intensywnie ale jakoś się udało. Pierwsze rozczarowanie to etap poszukiwania pracy. Miały być rozmowy rekrutacyjne i zaproszenia a nagle cisza. U reszty z grupy podobnie. Raz nawet usłyszałem, że ludzie po szkołach programowania nie są mile widziani w większości firm. Mam też znajomych na studiach i niektórzy też nie mogą znaleźć pracy. Jak to w końcu jest? Byłem na targach pracy i zauważyłem, że bardzo mało firm szuka ludzi na staże. Firmy przychodzą na uczelnie i oczekują już doświadczenia. Tak wygląda rynek juniora?

#programowanie #naukaprogramowania #pracait #gorzkiezale #programista15k

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: [Wyjazdy dla maturzystów](https://st.pl/$xvynkdla)
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: bo firmy chcą 50k ale specjalistów a nie juniorów, a tym bardziej stażystów

Pierwsze powiedzmy 2... może nawet 3 lata trzeba sie siłą przedrzeć, żeby wejść do grupy tych legendarnych poszukiwanych programistów

I mam wrażenie że z roku na rok dla każdego jest coraz trudniej, w 2017 był złoty okres, a od tego momentu z roku na rok coraz trudniej

No cóż, ucz sie w domu, rób własne projekty,
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: A nie powiedzieli Ci tam że najwiekszą rzeczą jaką musisz zrobić to uczyć się później? A potem mając doświadczenie i jakąś "lekkość" pisania kodów prace znajdziesz?

Wiesz, to nie jest jak z kursem na prawko, że zdasz i możesz jezdzić... tutaj musisz pokazać w portfolio coś dobrego, że potrafisz to robić. Mam koleżanke która jest rekruterem w IT, mówi że na rozmowy przychodzą osoby po studiach/bootcampach którzy nie potrafią
  • Odpowiedz
Skończyłem bootcamp i zostałem z niczym.

Skuszony wizją niezłych zarobków, obiecankami na pierwszym spotkaniu organizacyjnym dotyczącym bootcampu postanowiłem w to wejść. Pokazywali nam w prezentacjach posty z grup facebookowych ile zarabiają specjaliści, mówili, że headhunterzy poszukują programistów, jeszcze tekst, że w Polsce brakuje 50 tysięcy programistów. Wszyscy którzy byli na prezentacji byli zachwyceni i gotowi zmienić swoje życie. Miałem trochę problem z przyswojeniem materiału bo to wszystko szło szybko i intensywnie ale jakoś
  • Odpowiedz
@unitrax: Tylko w PL nikt nie chce płacić za wyszkolenie pracownika, lepiej napędzać media, że brakuję specjalistów i sprowadzać pracowników ze wschodu.
  • Odpowiedz
@rskk: są w Polsce ausbildungi. jest nawet jeden który szkoli w CNC. w sensie dostajesz "kursy" jak polski technik mechaniki, i normalnie masz potem tytuł technika mechanika z PL, zdajesz niemieckie egzaminy AHK, masz kurs niemieckiego, a po zakończeniu szkolenia pracujesz w tej firmie 3 lata. Czyli doświadczenie leci. Potem robisz co chcesz, np. podejmujesz pracę na analogicznym stanowisku, wady to praca z metalami, w środowisku pełnym hałasu i oleju.
  • Odpowiedz
Tylko w PL nikt nie chce płacić za wyszkolenie pracownika

@rskk: Jeśli chodzi o IT w Polsce dochodzi też inny problem: niestabilność firm. Wiele to małe startupy które dziś są jutro ich nie ma, wiec nic dziwnego że nie widzą sensu długiego inwestowani w pracowników. Z kolei korpo... podobnie. Tylko one zamiast upaść jak start-upy mogą w każdej chwili dostać rozkaz przeniesienie się np. Do Indii.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: skończ z tymi baitami, może po prostu nie jesteś w stanie wykonać tego programu, który jest wymagany na bootcampie? Dziwnym trafem znam osoby, które były na bakier z programowaniem a jakimś cudem zostały czy to backend czy frontend devami w bardzo fajnych firmach.
  • Odpowiedz