Wpis z mikrobloga

Mirki z #piwowarstwo chciałbym zrobić swoje pierwsze #piwo z brewkitu, czy używaliście zwykłego cukru kryształku za 2,39zł czy jakiegoś innego zamiennika?
W jednym sklepie są do wyboru:
Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 5 opcji do wyboru):
1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe)
1 kg glukozy
1 kg BA brew-kit PLUS (najlepszy stosunek jakości do ceny),
1 kg esktraktu słodowego w proszku,
1,7 kg ekstraktu słodowego w syropie: jasny lub superjasny (najwyższa jakość piwa).

Ale nie wiem na ile to propaganda a na ile rzetelna rada.
  • 12
@Kubeusz89: jest dość rzetelna.
Cukier przefermentuje w całości i piwo będzie dość puste w smaku, choć nuty bimbrowe to raczej przesada. Glukoza ma te same przypadłości i jest droższa.
ekstrakt słodowy jest najlepszą opcją, suchy czy płynny ma male znaczenie; płynny trochę łatwiej rozmieszać z wodą (nie robią się grudki). To prawdziwy cukier ze słodu, fermentuje dość głęboko, ale i tak zostawia więcej ciała i piany niż cukier.
brewkit plus to
@Kubeusz89:
Na 23-25l potrzebujesz materiały:
- 1 puszka ekstraktu nachmielonego
- 1 puszka ekstraktu nienachmielonego (np. WES jasny)
- 1 paczka drożdży np. US05, S04 bądź S33 (nie korzystaj z tych dołączonych do puchy)

Cukier, glukoza - nie polecam. Zabiją smak produktu i utrudniają fermentację.,
Brewkit-plus - to maltodekstryny i cukier. Efekt na smak: troszkę lepszy niż cukier krystaliczny, ale nadal kiepsko, nie polecam
Ekstrakt słodowy w proszku - bardzo dobry,