Aktywne Wpisy

co-to-ma-byc +196
Niestety do niewielu pewnie to dotrze.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
źródło: IMG_6773
Pobierz
źródło: temp_file8180924249780520972
Pobierz

Jaką wartość nice reprezentuje znak: "-" ?
Taki myk:
ps -e --format="pid cmd nice" |grep 496496 [irq/29-mei_me] -
Z tego co wiem proces odpalony bez nice powinien mieć wartość 0. To 0 nie jest, bo inne procesy mają 0, ten ma kreskę.
A ile to jest kreska?
Ale nie ma nic o samym minusie. I nie jest to -1 ani 0, bo te są widoczne jako -1 i 0.
Jesli chodzi o sprawy kernela to chyba najlepiej zawracać głowę @yuim: ( ͡° ͜ʖ ͡°
Muszę zrobić statystyki procesów z nice<0 i gdy awkiem sortuję <0 to mam matcha też na proesy z nice ustawionym na kreskę. I wg mnie to jest źle.
A w guglu jakbym nie pytał to tej kreski nikt nigdzie nie opisał.
@wykopek_n: dodaj sobie w pipe np
grep -v "\-$"albo dopisz w awk, żeby wypisywał tylko linię jeśli nie kończy się na -. Sprawdzanie - na końcu linii ci zawsze zadziała bo brak wartości liczbowej to jedyny przypadek kiedy - jest naedit. dokładnie twoje pytanie: https://unix.stackexchange.com/questions/127312/what-does-a-niceness-value-of-mean
@Kryspin013: w nawiązaniu do powyższego jednak jest dobrze, bo jak dla mnie PRI jest wyższym priorytetem niż NI=-20 znaczy ma go liczyć.
P------e to
https://elixir.bootlin.com/linux/latest/source/kernel/irq/manage.c#L1236
Ten moduł zarejestrował
Logika każe mi zakładać, że SCHED_FIFO o priorytecie 99 ale pewnie to nie takie proste pytanie. Nie mam teraz tyle czasu by grzebać w kodzie xd
@yuim: Wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Domyślałem się. Widziałem jeszcze SCHED_DEADLINE ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No to jeszcze jedna magiczna ukryta klasa została