Wpis z mikrobloga

Hej Mirki

Chcę wykonać zabudowę kominka jak na zdjęciu. Kominek będzie używany 1-2 razy w roku więc zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu.

W markecie budowlanym wycenili mi:
- wkład kominkowy - 1500zł
- materiały do budowy - 1000zł
- montaż - 2500zł

Całość powinna się zmieścić w 5000zł i taka cena mi pasowała. Problem polega na tym że w markecie nie montują tych kominków i fachowca muszę szukać na własną rękę. Wysłałem do kilku firm i najtańszą jaką dostałem to 7500zł a najdroższą nawet 12000zł (oczywiście za całość).

Żadna firma nie chce robić na wkładzie kominkowym z marketu i podsyłają mi swoje wkłady w cenach 3000-6000zł oraz wszystkie pozostałe usługi liczą drożej.

Mam pytanie czy to rzeczywiście musi być takie drogie? Czy nie jest to jakieś naciąganie ze strony firm montujących kominki?

#remontujzwykopem #remont #katowice #budowadomu
Pchelek - Hej Mirki

Chcę wykonać zabudowę kominka jak na zdjęciu. Kominek będzie u...

źródło: comment_gFwXg1Z8KXsKDUCJIhpC9I7J0OUncoH0.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja montuje kominek który będzie podobnie wyglądał i cenowo wychodzi to ok. 9k.

Sam wkład 4,5-5k firmy DEFRO, robota + materiały ok. 4k.

Wkłady w marketach to najtańsze modele które pewnie są kiepskiej jakości i słabo wygladaja, a jak już robisz to na 20 lat to lepiej chyba dołożyć te 2-3k i zrobić to tak jak należy żeby potem nie trzeba było tego rozwalać i remontować.
  • Odpowiedz
@Pchelek: Komin zaślepić i w tym miejscu zabudować akwarium. Tak sam zrobiłem i polecam. Trochę taniej i ozdoba na cały rok.
Pomysł z drewnem w środku nie jest najlepszy (chyba że masz super suche i czyste). Zagrzejesz w domu, to się nie opędzisz od robactwa i brudu.
  • Odpowiedz
@Pchelek: jak Kato, to musisz mieć kominek zgodny z eko-normami - zdaje się 5 kategoria czy coś takiego. I takie wkłady są zwyczajnie drogie, te z casto nie spełniają tych norm. Nie wiem jakie są konsekwencje, ale do podłączneia kominka i tak powinienes miec wstępną opinie kominiarską, byc może potem nie klepnie odbioru, jeśli jakis jest.

W życiu nie decyduj się na biokominek, one smierdzą a sam środek może powodować
  • Odpowiedz
@Pchelek: wkłady z marketu są nic nie warte i z tym musisz sie pogodzić. Nie dziwne ,że ludzie majacy wziąć za to odpowiedzialność nie chcą na tym robić. Sensowne wkłady zaczynają się od 2,5- 3 k. Jak dołozysz drugie tyle na materiał i zrobisz sam zmieścisz sie w powiedzmy 6 k. Obecnie kominki robi sie z płyt krzemianowo-wapiennych .Praca z tym to przyjemność i kominek może sobie zrobić nawet laik
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pchelek: dla rozpalania 1-2 razy w roku szkoda kasy na kominek, ja palę praktycznie codziennie jak tylko temperatura zejdzie do ok 5 stopni.

Jeśli koniecznie musisz mieć kominek to bierz wkład i montaż od kratki.pl i szukaj jakiegoś speca od zabudowy ale 5k to raczej nie ma szans na nic sensownego.
  • Odpowiedz