@Afrati: takie pytanie, może gupie... ;) Dlaczego kolesie na głównym zdjęciu na twoim fb mają takie same plecaki? To jest jakiś mercedes wśród plecaków, czy zwykła reklama? Jakoś tak mi się rzuciło w oczy :)
Aha- na jednej z fotek widziałem też połączenie hamaka z moskitierą - jakim cudem to wszystko się nie porwie, kiedy dorosła osoba tam się w środku nocy przewraca i naciąga to na wszystkie strony? (nigdy
@Afrati: wszystko fajnie, szkoda, że w tych wyznaczonych miejscach, nadal nie można używać otwartego ognia. W zimę trochę ciężkoby było sobie poradzić bez gorącego posiłku, nie jest to niemożliwe, ale niekomfortowe, przynajmniej dla mnie.
@chuckd: Nie gupie pytanie, kolesie na zdjęciu w karuzeli zdjęć na fanpejdżu mają plecaki od Gregory Mountain Products. To nie Mercedes, raczej VW wśród plecaków, a mamy ich w ekipie chyba z 7, bo dla Gregorego robimy zdjęcia i testy sprzętu. W bólach rodzi się recenzja.
Tak, połączenie hamaka i moskitiery w modelu Draka od Lesovika - na zdjęciu poniżej masz dokładnie pokazane jak to jest zamocowane, a nie rozciąga
@Qurvinox: Pierwszym krokiem będzie zezwolenie na używanie palników turystycznych na gaz. Wierzę, że uda się to wprowadzić szybko i sprawnie, bo drastycznie podniesie komfort bytowania. Może w przyszłości uda się wynegocjować klasyczne składane kuchenki "na patyki" jak ze zdjęcia niżej, ale to zapewne poza "porą suchą". Ogniska też się pewnie pojawią, ale obstawiam raczej z góry wyznaczone miejscówki, może tylko bardziej "w dziczy" i bez możliwości dojazdu samochodem - to
@Kwiatsloneczny: Tarp ma ok 9m2 powierzchni, przy bardzo nieprzyjemnej pogodzie (a tak spałem w ten weekend) można go praktycznie zamknąć. Oczywiście - nigdy nie będzie tak szczelnie jak w zamkniętym namiocie, ale też ludzie śpiący pod tarpami mają tego świadomość. Dla mnie kluczowe jest to, że tarp o wiele mniej odcina od otoczenia i daje znacznie więcej przestrzeni niż jakikolwiek namiot. Godzę się na niższą temperaturę, bo rekompensuję to sobie
@Esseker352: Na kleszcze rozwiązanie jest jedno - permetryna, a konkretniej nasączanie nią ubrań noszonych w terenie. Impregnacja polega na popsikaniu ciuchów roztworem permetryny (to sobie znajdź szczegóły w necie). Dzięki temu w ciągu ostatnich kilkunastu lat RAZ miałem kleszcza - a i to poza lasem.
@fledgeling: Przykro mi, że masz takie doświadczenia. Możesz je opisać szerzej? W każdym środowisku pojawiają się jednostki, które nie powinny mieć takiego hobby. Niedobrze, że na takich trafiłeś, pozostaje mi tylko liczyć, że spróbujesz jeszcze raz, z lepszą ekipą!
@Afrati: Pamiętasz swój pierwszy wypad w teren na noc? W wiosnę planuje ze znajomymi wybrać się na jakiś bushcraft, ale powiem szczerze że nigdy nie przeszło mi nawet przez myśl spać w lesie a widzę że będę musiał się przemóc niedługo (╯︵╰,)
@xFlorian: O rany, to było strasznie dawno, ciężko mi przypomnieć sobie konkrety, bo od tego czasu w lesie spędziłem już na pewno kilkaset nocy.
Do wiosny uskuteczniaj dłuższe spacery po lesie, zostawaj, pij kawkę z termosu i czytaj książkę. Jak oswoisz się z byciem w lesie, to nocka sama przyjdzie.
Miałem okazję być przed chwilą gościem w TOK FM, gdzie wypowiadałem się w temacie bushcraftu/outdooru
Lasy Państwowe poszły w fajnym kierunku, odpalając program pilotażowy pozwalający w końcu na legalne nocowanie na ponad 65 tys hektarów lasów.
Więcej szczegółów usłyszycie pod tym linkiem:
https://audycje.tokfm.pl/podcast/83392,Lasy-Panstwowe-w-niektorych-regionach-bedzie-mozna-rozbic-namiot-legalnie
Na pytania odpowiem z przyjemnością ;)
Sporo sensownie zebranych informacji znajdziecie też tutaj: https://www.lasy.gov.pl/pl/turystyka/pilotaz-bushcraft-i-survival/pytania-dotyczace-obszarow-pilotazowych
#chwalesie #las #outdoor #turystyka #bushcraft #survival #przyroda #dziendobry
źródło: comment_nRoV86L5swakE77sWoVmbLvzTEMgh3N4.jpg
PobierzAha- na jednej z fotek widziałem też połączenie hamaka z moskitierą - jakim cudem to wszystko się nie porwie, kiedy dorosła osoba tam się w środku nocy przewraca i naciąga to na wszystkie strony? (nigdy
Tak, połączenie hamaka i moskitiery w modelu Draka od Lesovika - na zdjęciu poniżej masz dokładnie pokazane jak to jest zamocowane, a nie rozciąga
źródło: comment_GBYH5ZzRlokvjESbPQeyZWwIWUVDlQJt.jpg
PobierzRzeczywistosc: banda pijanych sebkow ktora go zaśmieca i podpala
Ogniska też się pewnie pojawią, ale obstawiam raczej z góry wyznaczone miejscówki, może tylko bardziej "w dziczy" i bez możliwości dojazdu samochodem - to
źródło: comment_kYvGiGFz4IrhnTT3vAUJL5SjIbBUsCGt.jpg
Pobierzi daje znacznie więcej przestrzeni niż jakikolwiek namiot. Godzę się na niższą temperaturę, bo rekompensuję to sobie
W każdym środowisku pojawiają się jednostki, które nie powinny mieć takiego hobby.
Niedobrze, że na takich trafiłeś, pozostaje mi tylko liczyć, że spróbujesz jeszcze raz, z lepszą ekipą!
Do wiosny uskuteczniaj dłuższe spacery po lesie, zostawaj, pij kawkę z termosu i czytaj książkę. Jak oswoisz się z byciem w lesie, to nocka sama przyjdzie.