Wpis z mikrobloga

Tężec bo nie wiesz gdzie o coś się dziabniesz i WZW A/B dla własnego bezpieczeństwa, a tak to tam nic specjalnego nie grasuje, świetny kraj, sympatyczni ludzi, dobre żarcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Marcinowy: źle, w europejskich mediach mało mówią ale w arabskich to główny temat od tygodni. W Bejrucie na ulicach jest setki tysięcy ludzi, politycy uciekli już przecież z kraju. Banki siadły zwykłym ludziom na konta stąd taki w---w. Jest problem z dostawą wody i prądu
  • Odpowiedz
  • 1
@Marcinowy: ja w tv śledzę no i mam na bieżąco info od pracowników. Na Al-Jazeera moze cos będzie.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/lebanon

Protests which began on 17 October 2019 are ongoing. The protests have centered on Beirut and Tripoli, but have occurred at various locations nationwide and often with little notice. While these protests have been generally peaceful, there has been sporadic violence including clashes between protestors, security forces and supporters of political groups, as
  • Odpowiedz
  • 0
@blinxdxb No powiem Ci ze zszokowałeś mnie teraz tymi informacjami. Wylot do Libanu mam na Luty a na Styczeń ZEA Dubaj. Być może się uspokoi do Lutego. Nie powinno być problemu z pieczątką ZEA w Paszporcie?
  • Odpowiedz
@Marcinowy: protesty są całkowicie pokojowe więc to idealny moment żeby tam pojechać i zobaczyć na własne oczy. Nie słuchaj bzdur o wojnie domowej. Sam myślę żeby tam teraz pojechać właśnie ze względu na protesty
  • Odpowiedz
  • 1
@dixieman: stary ja mieszkam na bliskim wschodzie, pół mojej firmy to Libańczycy, którzy właśnie ewakuują stamtąd rodziny. Banki siadły na konta obywateli bo nie ma kasy na prad i wodę, kraj jest na skraju bankructwa, do tego ingerencja Iranu jest coraz silniejsza.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: Nie wątpię, że masz bardzo dobre rozeznanie.

@MArcinowy :Lecąc LOT-em w 2016 roku słyszałem dokładanie to samo co pisze @blinxdxb, jakoś po naszym powrocie LOT też wstrzymał loty do Bejrutu. Liban był jednym z fajniejszych wyjazdów na jakich byłem, straszono nas Baalbek, że Syria, że Hezbollach, że wojna nic takiego się tam nie działo, za ta miasto/ludzie byli rewelacyjni.
Nie widać też aby nasz ambasador się
  • Odpowiedz
  • 1
@ramirezvaca: byłem w Iranie ze 20 razy również w czasie protestów i sam niedawno na wykopie pisałem, że media sciemniaja że skalą tychże. Jednak jeśli chodzi o Liban to informacje czerpie od ludzi, ktorzy tam mieszkają. Mój pracownik ma ponad milion usd w banku i nie może tego wypłacić, bank przejął kasę i pozwala tylko tysiąc usd wypłacić i to nie w usd a w funtach libańskich, które nonstop tracą
  • Odpowiedz