Wpis z mikrobloga

@CichyBob: ale w przyszłym roku też ma być więc spokojnie, 1 miliard starczy na kilka lat. Pytanie tylko jaka data będzie wpisana jako termin kwalifkacji wydatków czy obecna czy przesuną na miesiąc przed kolejnym naborem
  • Odpowiedz
@zibizz1: Ma być- słowo kluczowe. Nie zdziw się jak przyszły program ruszy w drugiej połowie 2020 r. i to z zastrzeżeniami. Nie jestem złym prorokiem (nawet zależy mi by ten program był i działał) , ale wiem trochę co "w trawie piszczy". Może być różnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@kalmaris na chwile obecna miałem wycenę na 17tys. 9 paneli z robota foton technik. Jedni zrezygnowałem gdyż za dużo wydatków w tym roku a pewnie nie pierwszy raz będą dofinansowania. Orientujesz się może jakiej firmy panele maja najdłuższa żywotność?
  • Odpowiedz
@Qiepka: 9 modułów to max 3,0 kW (na 1fazowym falowniku pewnie, czy Fronek 3f 3,7kW? ale Foton w tej cenie Froniusa nie da xD). Śmiech. Pisz priv.
Temat żyworności to długa sprawa, ale z Fotonu to nie spodziewaj się rewelacyjnych modułów. :)
  • Odpowiedz
@kalmaris: średnia moc instalcji w Mój prąd to 5,68kWp co kosztuje budżet 5tys zł. Taka instalacja rocznie produkuje ~5,68MWh. Kara wyniesie prawdopodobnie 100 Eur za MWh, czyli prawei 2500zł. Lepiej tymi pieniadzmi zwiększyć udział OZE niz oddać je IEO. Wszystkim tam na górze powinno zależeć żeby jak najszybciej te pieniądze rozdawać. A WFOŚiGW powinny wnioski o pożyczke na fotowoltaike rozpatrywać priorytetowo, a nie w 4 miesiące
  • Odpowiedz
@zibizz1: Gdyby tylko nasz Rząd się liczył z tymi karami, to byłbym takim optymistą jak Ty.
Rzeczywistość jest inna. W URE drżą co będzie dalej z tym programem, a co dopiero my- sobie możemy tylko dywagować...
Owszem, jest lobby z branży potentatów PV, ale przebicie mają średnie. Czas pokaże co to będzie.
Jednak branża będzie się i tak rozwijać- czy będą dofinansowania, czy nie, nie mam złudzeń... :)
  • Odpowiedz
@Qiepka: Do tego to zmierza. Ty nadal wierzysz w to Państwo? Bo ja już nie. Ja jestem za dopłatami do fotowoltaiki, bo to mój chleb, ale wiem w jakim kierunku to zmierza. Nie jestem prorokiem, ale po 22 grudnia możemy długo poczekać na kolejne dopłaty niestety ...
  • Odpowiedz
  • 0
@kalmaris wydaje mi się że z tych dopłat to nie tylko my skorzystamy ale również ktoś na lewo znając polskie realia. Tak więc coś jeszcze będzie. Bądźmy optymistami ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz