@soulburner: to jest duża odległość. Żeby coś złapać najważniejsze jest aby kierunek odbioru nie był zasłonięty. A gdzie mieszkasz? Podaj chociaż przybliżoną lokalizację to prędzej coś się doradzi.
@soulburner: moim zdaniem nie jest źle bo mieszkasz w zasięgu chyba najmocniejszych nadajników w Polsce. Dla mux 1,2,3,4 nie będzie problemu. To jest pasmo UHF nadawane w jednej polaryzacji poziomej H. Nadajnik oznaczony jako Komin EC-4 40 km odległości. Tutaj by styknela zwykla antena z symetryzatorem, bez żadnych wzmacniaczy. Tylko trzeba pomyśleć co brac aby było tanio i dobrze. To będzie antena na domku czy balkon w bloku?
@soulburner: gorzej z mux8 gdzie nadają stacje tvp kultura, tvp rozrywka, Nowa,WP, Metro, Zoom. Według mapy najbliższy nadajnik mux8 jest w Przysucha Kozłowiec 45 km w polaryzacji pionowej V. Zeby to porzadnie zrobić to trzeba antene uhf polryzacja H i antene Vhf polaryzację V i połączyć je tzw zwrotnicą antenową. A co do anten to kwestia czy domek czy blokowisko.
@soulburner: jak domek to np antenę atx55 do odbioru pasma uhf na komin EC4, na vhf antenę np FRACARRO ANTENA VHF 4E512_F w polaryzacji pionowej i zwrotnice coś firmy jahansson. To wersja jak chcesz mieć porządnie. Jak taniej to można na czymś przydziadować ( ͡°͜ʖ͡°)
@Ramone jestem w identycznej sytuacji. Czyli ATX ustawić na elektrociepłownię w Łodzi, a fracarro na Przysuchę Kozłowiec w pionowej polaryzacji. Potem kable połączyć w zwrotnicy i od zwrotnicy do tv?
@tito17: dobrze zrozumiałeś. Tylko jak nie masz miernika to sobie program na telefon DVB-T Finder zainstaluj. Zawsze łatwiej ustawić jak ma się dokładny kierunek oraz zobaczyć czy nic nie zmienili z nadajnikami.
@Ramone tak, używam DVB-T Findera. Właśnie przez niego trafiłem niechcący na ten wpis :) Będę pisał jak przyjdą anteny i ustawię. Dzięki Mirku za pomoc ( ͡º͜ʖ͡º)
@tito17: w antenie masz puszkę na płytkę albo wzmacniacza albo płytkę bez wzmacniacza co się nazywa symetryzator. To kwestia ile masz kilometrów do nadajnika. Druga sprawa jeśli wzmacniacz założysz to musisz też kupić zwrotnice antenową która przepuszcza napięcie.
@Ramone atx55 na wycelowane w EC4, Fracarro vhf 4e512_f w pionowej wycelowane w Przysuchę Kozłowiec i połączyłem tą zwrotnicą Johanssona 1269. A do internetu kupiłem 2x ATK504 i też dobrze działa ( ͡º͜ʖ͡º)
Jedyne czego nie mogę, a chciałbym ściągnąć to Polsat News z Mux4. Nie wiem czemu nie zbiera.
@tito17: już wszystko wiem dlaczego mux4 nie działa. W zasadzie każde źródło podaje że mux4 ma parametry - moc nadawania 88 kW i polaryzacja pozioma H. Niby wszystko ok. A na jednej stronie pisze że takie mają zezwolenie na docelowe nadawanie a obecnie jest tylko nadajnik mux4 o mocy 5 kW i polaryzacji pionowej V. I dlatego nie łapie. Trzeba poczekać.
@Ramone ok, a orientujesz się może czy ja coś źle robię czy Philips coś z----ł w Hbb ale po naciśnięciu na Polsacie z mux2 czerwonego przycisku żeby wejść w Hbb mam regulamin ale nie mogę nic oglądać. Szukam sposobu żeby mieć Polsat News w naziemnej, bo IPLI nie mam darmowej.
#kpo o nie! Pieniądze przeznaczone na inwestycje są przeznaczaczane na inwestycje! Nie możemy do tego dopuścić należy pieniądze przekazać na jakiś narodowy fundusz, albo przejść!
A do internetu kupiłem 2x ATK504 i też dobrze działa ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jedyne czego nie mogę, a chciałbym ściągnąć to Polsat News z Mux4. Nie wiem czemu nie zbiera.