Wpis z mikrobloga

@istp: Nie narzekam, tylko się chciałem zorientować jak to wygląda z opłacalnością korzystania z revoluta. W przypadku transakcji bezgotówkowych jest fajnie, bo limit jest na 20k, ale w przypadku podróży do państw, które średnio umożliwiają korzystanie z płatności kartą, to już tak kolorowo nie jest. W przypadku podróży po krajach europejskich, jeśli ktoś zamierza płacić głównie kartą, to spoko, ale jeśli chce wypłacić €, bo potrzebuje gotówki, to już słabo, bo
@Slothowy: Zaloz pekao sa albo alior bank i zadnych limitow na bankowmaty nie bedziesz mial, a kurs ten sam (w aliorze tylko musisz wlaczyc korzystne przewalutowanie i darmowe bankomaty, obie opcje za darmo)
@Slothowy: to jak masz pekao czy mbank z opcja wielowalutowa to czemu chcesz wyplacac z revoluta? w pekao nie musisz nic wymieniac, wyplacasz po kursie takim jak w revolucie, jak chcesz wymienic wczesniej to mozesz na revolucie i pozniej wyslac na konto walutowe w mbanku czy pekao i wyplacic zagranica
@rtg_: w takiej wersji na wakacje robi się konieczność zabierania 17 kart z różnych banków, co też jest słabe... Wszyscy się tak jarają tym revolutem, że liczyłem, że jest on tak uniwersalny i opłacalny, że "niczego więcej do szczęścia nie trzeba" - a tu Duda. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@rtg_: szczerze powiedziawszy, to nawet nie wiem jak to wygląda w Pekao, bo mam je, bo muszę (przez najbliższe kilkanaście lat). Tam jest wszystko przewalutowane po kursie NBP bez prowizji? To wychodzi na to, że revolut dla mnie jest zbędny. Czy byłyby z tego jakiekolwiek korzyści?
@Slothowy: nie po kursie NBP a po kursie MasterCard, bez prowizji. sredni kurs z dnia wczorajszego np mozesz zobaczyc tutaj https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html
jezeli spelniasz warunek darmowego konta (czyli przychodzacy przelew 500zl i jedna transakcja karta) - masz bankomaty zagranica rowniez darmowe, bez zadnego limitu.
korzysc z revoluta - moze karta wirtualna czy lepszy odrobine kurs jezeli chcesz wymienic walute niz w kantorach bankowych