Wpis z mikrobloga

@Line-Storm: a jeśli chodzi o CDN na inne pliki, to polecam bunnycdn. Tani są jak barszcz i mają optymalizację w locie serwowanych obrazków - masz na serwerze jpg, to oni wyświetlają już webp. CF jest tylko po to, żeby keszować co najwyżej html i wyświetlić w odpowiednim momencie browser check. Nic więcej.
  • Odpowiedz
@ChrystusChytrys: Zastanawia mnie skąd taki wysoki udział 1.1
Wszystkie główne przeglądarki od lat używają spdy/h2

Może zliczają boty? Bo aż tak duży udział w rynku nie należy do kilku antywirusów, które blokują działanie h2.

W styczniu podawali, że h2 ma prawie 70% udziału w
  • Odpowiedz
@ChrystusChytrys: Ja działam z tym projektem na pełnej cebuli ;) Projekt społeczny, budżet 4 PLN netto/miesiąc. Śmiga aż miło bez problemów ;p
- ArubaCloud VPS pod bazę danych do analizy i generowanie kafli z cache, OSRM,
- darmowy heroku do hostowania aplikacji PHP i danych w Redis
i CF to wszystko spina fajnie :)
  • Odpowiedz
@Line-Storm: ja akurat keszuję w Redisie, ale nie obiekty tylko podstrony. Ziomek na wykopie mi podpowiedział, że tak można :D Wcześniej keszowałem fastcgi, czyli najpopularniejszą metodą przy nginxie, ale ten redis wychodzi tak samo. Dałem się tylko wrobić w 2 godziny siedzenia nad tym, bo coś mi nie trybiło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ChrystusChytrys: nie zauważyłem poprzedniej wiadomości o szablonie sprzed 15 lat. Czy pod pojęciem "responsywny szablon" masz na myśli coś pokroju reacta/angulara? I zdefiniuj "nowoczesny" (nie ja tworzyłem stronę, żeby nie było - ja odpowiada za https://devopsiarz.pl) - czy "nowoczesny" to taki, przy którym masz buzzwordów masę i wolniejsze działanie tego samego finalnie co widzi user? :-)
  • Odpowiedz
@devopsiarz: mam na myśli taki, który będzie napisany tak, że będzie bez problemu skalował się do danej rozdzielczości i nawet zmieniał swoją pierwotną postać niż na desktopie minimalizując i przesuwając niektóre elementy tak, by wszystko było elegancko czytelne. Dawniej robiło się dwa szablony - na desktopy i na telefony. Teraz niestety nie unikniesz wszechobecnego JSa
  • Odpowiedz