Wpis z mikrobloga

#pytanie Pytanie odnośnie wizyty w szpitalu i zwolnienia L4.

Otóż mam wizytę u okulisty w szpitalu w godzinach pracy. Pojawiła się u mnie plama na oku i muszę ją zbadać. Termin i godzina to środek dnia pracy. Wziąć urlop wypoczynkowy, czy lekarz jest w stanie wypisać mi jakiś papier na ten dzień? #prawopracy
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yuio: a idziesz oddać krew -_-? zwolnienie na badania masz przy wstepnych, okresowych i kontrolnych + jakbyś czasem zaszedł w ciążę :>
  • Odpowiedz
@yuio: generalnie lekarze nie robią problemu i powinieneś L4 dostać jak powiesz, że musiałeś z pracy wyjść i dojechać - powiedz, że potrzebujesz tylko na dzisiaj i tyle
  • Odpowiedz
@yuio: wg mnie wystawienie L4 za ten dzień byłoby niezgodne z prawem. Do lekarza idziesz bo masz problem z okiem idziesz prywatnie i powinieneś wziąć urlop (wolne). Jeżeli natomiast lekarz uzna, że jednak to oko powoduje niezdolność do pracy, może Ci wystawić od dzisiaj zwolnienie na jakiś okres. No chyba, że uzna, że akurat dzisiaj nie możesz pracować bo coś tam, ale jutro po zastosowaniu kropli możesz już pracować to
  • Odpowiedz
@RRybak: rodzinny z którym jesteś na Ty Ci wystawi inny Cię wyśmieje równie dobrze bo to nic innego jak lewe L4 chyba ,że faktycznie coś znajdzie powodującego niezdolność. A to ,że takich L4 jest masa to temat na inną dyskusję...
  • Odpowiedz
@ostr: no nie wiem co on ma z tym okiem, ale brzmi poważnie. Jak mi łzawiło, to pojechałem do kliniki. Okazało się, że mi kawałek szkła utknął - bez problemu dostałem L4 na ten dzień i jeszcze zakaz pracy na najbliższe dni ze względu na rozmywające świat krople.
  • Odpowiedz
Wezmę urlop w takim razie, a jak badanie (np. krople rozszerzające źrenice) spowoduje niezdolność to chyba problem z głowy. Dzięki za pomoc wszystkim. Sprawa w moim przypadku jest o tyle poważna, że byłem u dwóch okulistów (pierwszy przepisał tabletki, drugi kropelki), ale każdy powiedział co innego. Natomiast stwierdziłem, że najlepiej iść do szpitala i zrobić OCR (czy jakoś tak) i inne badania (okuliści nie mieli sprzętu, bo to chyba w prywatnych ośrodkach
  • Odpowiedz