Wpis z mikrobloga

@Dekadentdekady: To nie wiem. Ja w wieku 23 już miałem około -5,25 i jakiś jeszcze cylinder też minusowy. Teraz mam 25 i nadal mam -5,25 i też cylinder około -0,25, a nosze okulary -5. W tym wieku pogłębianie już powinno być bardzo spowolnione jak coś.
  • Odpowiedz
@Dekadentdekady: Prawe oko widzi ostrzej niż lewe. Dość niskie wady, ale prawe oko będzie częściej akomodowało (tak się to mówi ? ) niż lewe, co może doprowadzić do nieprzyjemności, nierówności między lewym a prawym okiem.

Widzę tu błędy pomiarowe komputera troszkę, bo one zaokrąglają do ćwiartek.
Nie jestem lekarzem, ale takie soczewki toryczne można byłoby wziąć na spróbowanie:
OP: +0.25 -0.75 170
OL: -0.25
  • Odpowiedz
@rukh: Dzięki za odpowiedź. Byłem u optometrysty, który dobrał mi soczewki i muszę przyznać, że mimo dość niskich wad komfort widzenia w tych soczewkach był znacznie wyższy. Podejrzewam, że to przez ten lekki astygmatyzm wieczorami często miałem bóle głowy i uczucie silnego zmęczenia, szczególnie po intensywnym pisaniu na komputerze. Zobaczę jak będzie jak odbiorę już okulary.
  • Odpowiedz
@rukh: Wydaje mi się, że będę miał narazie tak jak na zdjęciu. Jutro prawdopodobnie odbieram okulary to się zorientuję czy faktycznie zaokrąglili jednak tak jak napisałeś.
  • Odpowiedz
@rukh: Sorry, że z takim opóźnieniem xd Nie, soczewek nie zamawiałem, musiałem się źle wyrazić. Narazie czekam tylko na okulary, które miały być dzisiaj, ale jest jakaś obsuwa.
  • Odpowiedz
@Dekadentdekady: Myślałem że dostałeś soczewki kontaktowe jednorazowe, nieporozumienie :D
W soczewkach okularowych się nic nie zaokrągla, tylko do ćwiartek.
A toryczność (astygmatyzm, cylinder) w soczewkach kontaktowych zaczyna się dopiero od 0.75, i rośnie chyba co pół (1.25, 1.75, itd.).
  • Odpowiedz