@Reepo: abstrahujac od kuriozalnosci pomyslu, to w sumie dopoki to ma byc tylko opcja, a nie jedyna mozliwosc, to co w tym zlego? niekatolicy nie beda takich oswiadczen skladac, a katolicy to juz wedle wlasnego widzimisie ( ͡°͜ʖ͡°)
@ZaplutyKarzelReakcji: @Reepo: No sorry ale co w tym jest złego? Póki jest to dobrowolne działanie obu stron podjęte z nieprzymuszonej woli to jak dla mnie niech ludzie zawierają umowy jakie chcą.
@paziu: @Herubin: przecież zgoda kościelna na rozwiązanie małżeństwa to są wyjątkowe przypadki.
Raz ze spowoduje to niesamowita patologie społeczna, bo małżeństwo to poważna umowa i uzależnianie jej od zgody kościoła w praktyce uniemożliwi jej rozwiązywanie.
Po drugie to olbrzymia ingerencja kościoła w funkcjonowanie społeczeństwa. Wyobraźcie sobie, ze nie można wziąć rozwodu ani zażądać separacji od męża dłużnika czy alkoholika.
@ZaplutyKarzelReakcji: nie ja wymyslalem katolikom ich zasady. oni tez w tym kraju zyja i placa podaki, widocznie podoba im sie dobrowolne zakladanie na karki episkopackiego chomata - ich sprawa
@ZaplutyKarzelReakcji pieklisz się jakby to Tobie kazali wziąć ślub kościelny ( ͡º͜ʖ͡º) przecież tam napisane jest "możliwość", a nie przymus. nie wiem po co ta ustawa, ale dopóki mi niczego nie narzuca to mam ją w dupie.
@Print_Screen: Ziomuś a co ja niby mam do homo? Jak dla mnie to mogą być nawet małżeństwa 4 osób naraz. C--j mnie obchodzi kto z kim się wiąże póki wszystkie strony mogą wyrazić dobrowolnie zgodę. Ja bym to zliberalizował na maksa. Zresztą Korwin zawsze mówił, że jest za dobrowolnością umów związkowych.
@ZaplutyKarzelReakcji: Dla mnie taki układ prywatnie jest także patologiczny ale wciąż póki zostało zawarte dobrowolnie to nic
No sorry ale co w tym jest złego? Póki jest to dobrowolne działanie obu stron podjęte z nieprzymuszonej woli to jak dla mnie niech ludzie zawierają umowy jakie chcą.
@Herubin: no właśnie z tym póki jest problem. Cały czas zawiera się małżeństwa pod przymusem, ze względu na presję społeczną, młodzi są pod silnym wpływem otoczenia, rodziny, kościoła, tego co wypada itd. Młodzi, jako dorośli ludzie, mogą nie być w stanie racjonalnie ocenić skutków takiego związku, może brakować wyobraźni, która przyjdzie za parę lat.
Korzyść tego jest taka, jak umowa o pracę, której rozwiązać nie można by było. Czyli żadna. NO ALE JAK CHCE, TO NIECH MA DOBROWOLNĄ
@Theos: Mi się akurat niezbyt podoba sama idea małżeństwa państwowego. Przywileje z niego wynikające jak informacje o opiece itp. powinny być dobrowolnie i łatwo przyznawane. Obecnie przy rozwoju technologicznym jaki mamy nie jest np. problemem technicznym by można było przez epuap zgłosić, że osoba X może mnie odwiedzać w szpitalu itp. Obecny formalizm związkowy to w ogóle jest dla mnie relikt dawnych czasów gdy przepływ informacji był utrudniony.
abstrahujac od kuriozalnosci pomyslu, to w sumie dopoki to ma byc tylko opcja, a nie jedyna mozliwosc, to co w tym zlego? niekatolicy nie beda takich oswiadczen skladac, a katolicy to juz wedle wlasnego widzimisie ( ͡°͜ʖ͡°)
@paziu: jasne, opcja. Tak samo jak religia w szkole to opcja.
@wiseguy43: Bo ustawodawca przez przepisy kształtuje postawy społeczne. Tutaj swoim autorytetem sankcjonowałby patologie w postaci praktycznego braku możliwości rozwiązania małżeństwa i ingerencji władzy kościelnej w sferę działalności sądów i prawa świeckiego
@Reepo: slub koacielny jest mozliwoscia a nie powinnoscia. Mysle ze powinienes wieksza wage przykladac do logicznego myslenia zanim takie wypierdki wyprodukujesz, unikniesz szansy osmieszenia sie w przyszlosci
@paziu: historia uczy, że katolicy mający władzę narzucają wszystkim swoje religijne regulacje i nie ma mowy o żadnej opcji. Zaczyna się zmuszania niekatolickich dzieci do uczestniczenia w wydarzeniach religijnych organizowanych w szkołach a kończy na zakazie rozwodów dla wszystkich > patrz Irlandia, gdzie jeszcze w 1995 roku nie było rozwodów.
Wolnościowcy tacy katotalibanowcy
#neuropa #bekazprawakow #bekazkatoli #polityka
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Raz ze spowoduje to niesamowita patologie społeczna, bo małżeństwo to poważna umowa i uzależnianie jej od zgody kościoła w praktyce uniemożliwi jej rozwiązywanie.
Po drugie to olbrzymia ingerencja kościoła w funkcjonowanie społeczeństwa. Wyobraźcie sobie, ze nie można wziąć rozwodu ani zażądać separacji od męża dłużnika czy alkoholika.
@ZaplutyKarzelReakcji: Dla mnie taki układ prywatnie jest także patologiczny ale wciąż póki zostało zawarte dobrowolnie to nic
@Herubin: no właśnie z tym póki jest problem. Cały czas zawiera się małżeństwa pod przymusem, ze względu na presję społeczną, młodzi są pod silnym wpływem otoczenia, rodziny, kościoła, tego co wypada itd. Młodzi, jako dorośli ludzie, mogą nie być w stanie racjonalnie ocenić skutków takiego związku, może brakować wyobraźni, która przyjdzie za parę lat.
Korzyść tego jest taka, jak umowa o pracę, której rozwiązać nie można by było. Czyli żadna. NO ALE JAK CHCE, TO NIECH MA DOBROWOLNĄ
Jest w
@paziu: jasne, opcja. Tak samo jak religia w szkole to opcja.
@Augustin_Pedroza_Espinosa: co ty w ogole porownujesz? czy jako niekatolik bede np. placic wiecej za sluby katolikow?