Wpis z mikrobloga

Próbowałem wczoraj przekierować porty w routerze ADB VV 5822 od Netii. Zrobiłem przekierowanie portu 55060 na port 55055 na router w sieci LAN (serwer Wireguard). Niby na stronie routera pokazuje mi, że jest włączony. Ale jak sprawdzam z zewnątrz nmapem to jednak jest closed. Jedyny port który nie jest zamknięty to 53/tcp filtered domain. Czy muszę coś zmieniać dodatkowo w ustawieniach zapory firewall na tym routerze, żeby to działało? Oczywiście dla zwykłego usera opcja przekierowania portów jest niedostępna. Musiałem zalogować się tam jako admin, za pomocą hasła znalezionego w necie (do wszystkich tych routerów w Netii to samo proste hasło).
#internet #sieci #siecikomputerowe
#siecikomputerowe #netia
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak właśnie wybrałem TCP/UDP. IP jest dobre, jak wyłączyłem router w lanie to pokazywało mi błąd lub coś w stylu, że usługa nieaktywna (jestem teraz poza siecią i nie mam jak sprawdzić). To samo jak był tam zamknięty port. Więc coś jest nie tak po stronie routera netii.
  • Odpowiedz
@banger: sprawdź czy nie filtruje fw na routerze otwórz port 55060 zresztą closed pokazuje jakby nic nie słuchało na tym porcie lub aplikacja nie puszcza połączeń, na tym serwerze nie ma przypadkiem firewalla?
  • Odpowiedz
@secondreality: Jak będę w domu to spróbuje przekierować jeszcze raz na jakiś inny port, który na 100% jest otwarty i można się z nim łączyć w sieci LAN. A miałeś może do czynienia z tym routerem?
  • Odpowiedz
@secondreality: Rzeczywiście port był zamknięty, ale teraz przekierowałem na serwer www w sieci LAN, ale i tak się nie da dostać z zewnątrz. Ale chociaż port w nmapie jest 55060/tcp filtered unknown (jest przkierowanie z 55060 na 80)
  • Odpowiedz
@secondreality: wyłączyłem firewalla w routerze, a porty przekierowane dalej pokazuje jako filtered. Nie mam już pomysłu co tu zrobić. Chciałem jakiegoś VPNa postawić, aby mieć z pracy dostęp do sieci domowej. Router oferuje tylko PPTP / L2TP, a to trochę słaby VPN. Ostatecznie mógłby być nawet OpenVPN, chociaż wolałbym Wireguard bo jest najszybszy ze wszystkich protokołów VPN.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@secondreality: dobrze przekierowuje, tak samo z DMZ jest. Jeśli złe przekierowanie zrobię np na nieaktywny host to pokazuje się błąd. Chyba jutro będę musiał wykonać do Netii telefon. Widzę, że jest tam opcja instalacji oprogramowania z repozytorium lub z pliku, ale w necie nie bardzo coś mogę znaleźć do tego wynalazku.
  • Odpowiedz
@secondreality: Dzwoniłem wczoraj do netii, gość powiedział, że nie ma takich uprawnień, żeby coś z tym zrobić i żebym napisał na maila. Chociaż podejrzewam, że typ nie bardzo wiedział o co chodzi.. Na maila napisałem już w piątek. Do tej pory nikt się nie odezwał, a o 17 będzie już 48h w których niby mieli udzielić odpowiedzi.
  • Odpowiedz
wyłącz dmz i zrób porty forward, z maszyny w lan możesz pingować hosty na zew.? dopisz 1000 - 1000 do zakresu
przeskanuj się po ip nie po ip-dns typ interface się zgadza? testnij z mapowaniem na off
  • Odpowiedz