Wpis z mikrobloga

Takie to pytanie do osób używających i3. Kto z was może wie co jest powodem, że developerzy i3 ustawili inne skróty dla typowych akcji niż normalnie spotykane w każdym innym systemie czy też DM? Choćby takie zamykanie okna. Czy skrót CTRL+SHIFT+Q jest szybszy i lepszy niz typowe ALT+F4? Czy to ma jakieś konkretne uzasadnienie, czy to tylko widzimisię autorów softu?
Ja sobie dodałem ten drugi skrót ale mam teraz rozkminę z oryginalnym skrótem czy go wywalać czy nie bo mi konkuruje ze skrótem z VSCode. Co sądzicie o przeróbkach oryginalnych skrótów?

#i3 #i3wm #linux i trochę #programowanie dla zasięgu.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@podjad3k
To fakt, ze wygodny, ale znowu on mnie drażni czasami bo niechcąco zamiast CTRL+W kliknąc aby zamknąć kartę, wciśnie mi się Q i cała apka się zamyka.
@defined, @fervi
No generalnie tak robię, ale zastanawia mnie sam fakt, czy ten domyślny skrót do zamykania aplikacji ma jakieś uzasadnienie według twórców i3. Zawsze się dwa razy zastanowię, bo kiedyś dawno temu gdy używałem jeszcze NetBeansów to po przejściu
  • Odpowiedz
@hepihipi: Nie ma, to po prostu przykład. Możliwe, że jest to specjalnie zrobione w taki sposób, by każdy skrót był koło siebie.

Pewnie by wystarczył CTRL + Q, ale łatwiej go wcisnąć przez przypadek
  • Odpowiedz
@hepihipi: W sumie domyślny jest modyfikator, ja zwykle na "Super" go ustawiam :D
Natomiast wiele skrótów jest w tej okolicy (MOD + D, MOD + W) i może dlatego jest ten shift
  • Odpowiedz