Wpis z mikrobloga

Cześć,

potrzebuję rozdzielić neta na dwa urządzenia już za routerem. Pytanie do osób znających się na temacie, czy takie coś będzie ok?

https://allegro.pl/oferta/rozgaleznik-trojnik-lan-rj45-8p8c-wtyk-2x-gniazdo-8007503111

Internet na obydwu urządzeniach będzie działać z pełną prędkością? Chodzi o rozdzielenie do TV i Komputera.

#pytaniedoeksperta #komputery #siecikomputerowe
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

https://www.komputronik.pl/product/272238/intellinet-trojnik-rj45.html

@mrufkers: Przecież to do niczego się nie nadaje patrząc po schemacie.

@MrProfeska: Ten szmelc z aukcji pewnie też, teoretycznie można wpiąć na jednym kablu 4 parowym 2 urządzenia, ale po obu stronach trzeba zastosować "rozdzielacze" tak aby każde urządzenie korzystało z 2 osobnych par, no i oczywiści wtedy będzie 100Mb/s

Ale wygodniej użyć switcha, wpinasz i masz gigabit do wykorzystania.
  • Odpowiedz
@mrufkers: @wypokowy_expert: Są jakieś małe switche, żeby się zmieściły do skrzynki z mediami w mieszkaniu? Czy wymaga to ode mnie jakiejś dodatkowej wiedzy i konfiguracji czy po prostu wpinam i działa? Czy taki switch może leżeć w skrzynce bez narażenia się na jakieś przegrzanie?
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: sprawa wygląda tak, że router mam w pokoju - tam go zamontowało UPC. Z pokoju do skrzynki idzie kabel od neta i w tej skrzynce jeszcze schodzą się jeszcze kable z dwóch pokoi i je bym chciał wpiąć tam w skrzynce, żęby nie musieć ciągnąć do pokoju gdzie stoi router.

Rozumiem, że switch jakoś się nie nagrzewa i nie będzie mu potrzebna jakaś wentylacja lepsza? Mógłbym router wpakować do
  • Odpowiedz
prawa wygląda tak, że router mam w pokoju - tam go zamontowało UPC. Z pokoju do skrzynki idzie kabel od neta i w tej skrzynce jeszcze schodzą się jeszcze kable z dwóch pokoi i je bym chciał wpiąć tam w skrzynce

@MrProfeska: No to gitara. Tylko sprawdź czy te kable w ogóle są podłączone, bo często trzeba instalację samemu dokańczać albo poprawiać po elektryku.

czyli takie coś też będzie w
  • Odpowiedz