Wpis z mikrobloga

@Azur88: Wychowałem się na DOSie, a później na kolejnych Windowsach (od '98 zaczynając, przez Millenium, potem genialny XP, a od kilku lat 7). Nie będę dyskutował o Mac-u, bo jego ceny są horrendalne, ale niech mi ktoś wytłumaczy jaką przewagę ma Linux nad Windowsem? Próbowałem kilka razy się przesiąść (tak z czystej ciekawości), ale po pierwsze - komendy (mam się uczyć na pamięć? Nie chcę! W Windowsie klikam i mam,
  • Odpowiedz
@mjxxx1: Przekonanie windowsiarzy, że bez basha (konsoli) nadal nic się nie da zrobić w linuxie wiecznie żywe. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chłopie, osobiście sporadycznie używam basha w moim domowym laptopie, lub gdy chce się go nauczyć.

-sterowniki masz out of the box, bez j-----a się połowę dnia z ich instalacją.
(Instalujesz jedynie nvidię przez wygodne GUI
Azur88 - @mjxxx1: Przekonanie windowsiarzy, że bez basha (konsoli) nadal nic się nie ...
  • Odpowiedz
@mjxxx1: Komendy są sporym plusem, jeśli umiesz się nimi posługiwać. Znając odpowiednie narzędzia i skrypty zrobisz banalne rzeczy w kilka sekund, które musiałbyś wyklikiwać godzinami. Pozwalają na znacznie lepszą automatyzację pracy. Ale serio: dzisiejsze distra są na tyle ogarnięte, że konsoli nie trzeba w ogóle włączać.

Interfejs Windowsa wydaje ci się intuicyjny, bo w nim non stop pracujesz. Ostatnio musiałem coś zrobić na win10 i to była dla mnie czarna
  • Odpowiedz