Wpis z mikrobloga

@WormRider: No niestety guzik prawda. Poza obszarem zabudowanym na takiej drodze można wyprzedzać prawym pasem tylko, jeśli jezdnia ma co najmniej 3 pasy ruchu. Co na A4 się często nie zdarza.
Nie, żebym zrobił inaczej niż OP, zamiast na nich kląć, prawy i but, olać idiotów, ale gdyby się trafiło na służbistów w nieoznakowanym, to mogliby wpieprzyć mandat za coś takiego (a gromady, jak to ich na sadolu zwą) "motopizd"
  • Odpowiedz
@NyanNyan: art. 24 ust. 10 Ustawy Prawo o ruchu drogowym: "Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu" jeśli to nieaktualny artykuł to podaj źródło twoich informacji
  • Odpowiedz
@WormRider: Bo to trzeba czytać całe punkty, a nie tylko wybrane części

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
  • Odpowiedz
@WormRider: Ok Mirek, wgryzłem się w temat i masz rację, posypuję głowę popiołem. Bywa, że znaleźć można informacje, że autostrada może być zakwalifikowana jako droga jednojezdniowa (z racji nieprecyzyjności przepisów), ale znacznie częściej pojawiają się zapisy o tym, że jest dwujezdniowa.
  • Odpowiedz
@Imbeer: Jak już naprawdę nie chcesz odpuścić, to znajdź w przepisach definicję "drogi dwujezdniowej" i ją tu wklej. Wtedy możemy sobie zacząć dyskutować :)
  • Odpowiedz
@NyanNyan: uwaga, tłumaczę. Z języka polskiego, dwujezdniowa = droga z dwiema jezdniami. Zgodnie z ustawą: jezdnia – część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów. W związku z powyższym, autostrady to dwie jezdnie przedzielone częścią nieprzeznaczoną do ruchu pojazdów. Mam nadzieję że pomogłem i możesz ponownie posypać głowę popiołem ;)
  • Odpowiedz
@NyanNyan: no dobra skoro nie ma to nie istnieje xd widocznie ustawodawca zalozyl ze rozumiesz polskie wyrazy, i nie definiowal w ustawie kazdego wyrazu w jezyku polskim, tluku. Masz podane co znaczy jezdnia, i chyba rozumiesz co to znaczy 2 osobne jezdnie? To droga dwujezdniowa. Geez.

Tu proszę kawałek z ustawy.

autostrada – drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tylko do ruchu
  • Odpowiedz
@p4wl: Skoro nie ma, to znaczy że nie jest określona. Sam się na to nadziałem, ale nie liczę że zrozumiesz, skoro mowa jest o przepisach, a Ty przedstawiasz mi tu swoją radosną twórczość, więc choć czytać umiesz, to ze zrozumiem tekstu masz już nielichy problem :)
  • Odpowiedz
@NyanNyan: Jest jw. A trzyjezdniowa? Czterojezdniowa? też Ci mają definiować? Licza na to że zrozumiesz co czyni jezdnię, i każdy sąd ci to wyłoży. Masz definicję słowa jezdnia i autostrady. Oddaj prawo jazdy skoro tak prostych rzeczy nie rozumiesz, omg.

Masz jakieś źródła na temat tego kwiatka co podałeś?

Bywa, że znaleźć można informacje, że autostrada może być zakwalifikowana jako droga jednojezdniowa (z racji nieprecyzyjności
  • Odpowiedz