Wpis z mikrobloga

Mirki, szybkie pytanie bo chyba za głupi na to jestem:

Czy pojemność silnika (co za tym jego moc) ma wplyw na obroty w samochodzie jadącym tą samą prędkością? Skrzynia taka sama, rozmiar kół taki sam.
#kiciochpyta #motoryzacja #niemaglupichpytan
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ma wplyw na obroty w samochodzie jadącym tą samą prędkością?

@bedek91: nope, przełożenie skrzyni biegów w pierwszej kolejności. To przełożenie może być zależne od mocy, ale nie jest to zależność zawsze. Choćby fakt montowania tych sam skrzyń w wielu różnych wersjach "mocowych" tego samego silnika, no np. od VAG. Prędkość i obroty masz te same, ale moc/moment pozwala szybciej wkręcić się na wyższe.
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: intuicja mi ciągle podpowiada, że samochod o większej pojemności silnika potrzebuje mniej wysiłku (większy moment obrotowy), aby utrzymać tą sama prędkość, niż mniejszy silnik
  • Odpowiedz
@bedek91: Teoretycznie nie ma, ponieważ to wszystko zależy od przełożenia(przykład z rowerem np.) W praktyce jednak im większy silnik, tym większy moment, więc przełożenie skrzyni pozwala na niższe obroty przy tej samej prędkości, nadal zachowując akceptowalną dynamikę i nie dusząc silnika.
  • Odpowiedz
@bedek91: po pierwsze pojemność silnika niekoniecznie wiąże się z podniesieniem mocy. Wkraczasz na mocno zawiłe tematy. Są silniki nisko i wysokoobrotowe, downsizingi i duże pojemności a wykresy momentu przebiegają przeróżne. Jak Cię to ciekawi odezwij się za dnia.
  • Odpowiedz
@bedek91: tak jak @szaremyszki pisze - jeśli masz tę samą skrzynię to stosunek prędkości obrotowej przed skrzynią i za skrzynią będzie ten sam. Jedyne co (idąc tropem rowerowym), jeśli na rower wsiądzie byk to przełożenia skrzyni producent ustawia takie by biegi były dłuższe (przynajmniej niektóre, bo to też jest nie bez znaczenia), a obroty niższe, czyli prędkość np. przy 2000 obrotach wyższa.

Prosty przykład który uwala Twój tok myślenia,
  • Odpowiedz
@bedek91: prędkość na kołach = prędkość obrotowa silnika x przełożenie główne x przełożenie biegu x obwód koła. Pojemność sama w sobie nie ma nic do tego, natomiast w słabszych i mocniejszych autach zazwyczaj są różne przełożenia
  • Odpowiedz
Czyli w praktyce, jezeli przykładowo takie same samochódy jedą z prędkością 100 km/h i jeden z silnikiem o poj. 2000 cm3i ma obroty 2000 obr/min to drugi z poj. 2200 cm3 moze mieć 1900 obr/min ? (Nie chodzi o wartości ilościowo tylko jakościowo)
  • Odpowiedz
dobra już załapałem po wcześniejszych komentarzach, ale ich nie widzialem pisząc przykład. Dzięki serdeczne Wam wszystkim, moge już iść spać :D
  • Odpowiedz
Czyli w praktyce, jezeli przykładowo takie same samochódy jedą z prędkością 100 km/h i jeden z silnikiem o poj. 2000 cm3i ma obroty 2000 obr/min to drugi z poj. 2200 cm3 moze mieć 1900 obr/min ?

@bedek91: może ale nie musi, może równie dobrze mieć 2100 obrotów. Może mieć tyle samo. To nie ma znaczenia, choć pewnie częściej będzie miał niższe niż wyższe. Btw. silnik 2l może mieć 150km, silnik
  • Odpowiedz
@bedek91: gdzieś kiedyś czytałem, bądź oglądałem materiał o skrzyniach biegów. Decydującym elementem jest przebieg krzywej momentu obrotowego. Tu pod te krzywe ustawia się przełożenia skrzyni biegów.
  • Odpowiedz
Wyobraź sobie ze jedziesz smartem 0.6 45km i jadąc 100km/h na 5 biegu masz 3000 obrotów a jadąc takim porshe 3.0 450km na 5 biegu 100km/h masz ok 1200 obrotów
  • Odpowiedz