Wpis z mikrobloga

Mireczki, szukam #pierwszeauto. Codzienny dojazd do pracy - 10 km w jedną stronę przez wioske. Wypady weekendowe w góry, trasy po 50-70km w jedną stronę. Częste jazdy po 20-30km do dziewczyny. Chciałbym hatchbacka w gazie. Ciężko coś znaleźć na #dolnyslask. Znalazłem trzy auta, które by mi odpowiadały. Czy dadzą radę pojeździć trochę po regionie górskim, czy będą się dławić? Ogółem budżet na auto 4000 zł + zakłądam 1000 zł naprawy + 1000 zł ubezpieczenie.

Seat Leon 1.6 PB+LPG
Peugeot 206
Skoda Fabia 1400 Benzyna+Gaz

PS. Dla chętnych - możecie zarzucić ogłoszeniem z tego regionu, chociaż ja nic ciekawszego nie znalazłem. :-)

#wroclaw #legnica #swiebodzice #walbrzych #motoryzacja #kupnosamochodu #lpg #auto
  • 61
@red7000 kolega mial tego 1.6 sr co w leonie w a3 i nic nie jadl oleju i faktycznie byl wymieniany w prawidlowych odstępach km, natomiast drugi mial go w seacie toledo i tez na poczatku jadl do pol litra oleju, potem litr i finalnie silnik do wymiany, wiec taki ryzyk fizyk. A asterki f faktycznie prosta konstrukcja i tanie czesci i latwe naprawy.
@Niuskul: pisze, że oleju w trasie zużywa 0.6-0.7/1000, ale ponoć usłyszał od mechanika, żeby się nie przejmować i obserwować czy moc spada, uszczelka była wymieniana od płynu chłodniczego, sprzęgło razem ze skrzynią, tarcze, klocki przód tył też, akumulator zrobione, rozrząd zrobiony

myślę, że jak mi nie pyknie z 206 albo czymś innym, to wezmę Leosia, bo potrzebuję auto
@red7000
Co do Seata, to powiedział, że bierze 0.5, czyli nastaw się na 1L. Nie ma tragedii.
XD
Uszczelniacze zaworowe, pierścienie i przez to trzeba bedzie sciagav glowice. Jezeli juz je 0.5l to od poczatku nie byl dobrze eksploatowany i jezeli bedzie udawalo ci sie utrzymac ten poziom pobierNia oleju to bedzie dobrze, gorzej jak za 10k km bedziesz musial robic generalke.
@red7000 samo sciaganie, planowanie i szlif glowicy z 600-700 to na pewno ponad 1k. Ale tak jak mowie to tylko najgorszy scenariusz, moze sie wcale nie #!$%@? ;) daj info jak kupisz
takie zużycie jest po prostu kosztowne, czy źle wpływa na auto?

Nie ma tragedii. Dolejesz po 5 tysiącach i śmigasz. Moja bierze do 2L na 10 tysięcy i śmigam, tyle, że ja często czerwone pole odwiedzam na obrotomierzu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Stare konstrukcje z lat 90tych często brały olej. Gdyby #!$%@?ł ze 3L na 10 tysięcy, to tak, remont już się kłania.

@red7000: > Uszczelniacze zaworowe,
@Zielony34 MPI maja inne rozwiazania konstrukcyjne, ja tylko przestrzegam przed tym co widzialem na wlasne oczy co sie potrafi stac z tym silnikiem.
@red7000 ale kolrga wyzej ma racje, nie bierz niczego bez brania auta na podnosnik.
MPI maja inne rozwiazania konstrukcyjne, ja tylko przestrzegam przed tym co widzialem na wlasne oczy co sie potrafi stac z tym silnikiem.

@Niuskul: prawda taka, że nasze #!$%@? społeczeństwo potrafi #!$%@?ć każdy silnik. Banda #!$%@? januszy motoryzacji i ich miejskie\wiejskie legendy i teorie, jak się powinno serwisować auto. Dramat. Ja nie lubię auta kupować. Krew mnie zalewa, jak ktoś mnei poprosi o znalezienie samochodu, albo, żebym pojechał z nim pooglądać. No