Wpis z mikrobloga

proszę was o odpowiedź jakie opony są najlepsze na tor i dlaczego, i dlaczego większa przyczepność jest lepsza, próbuje wytłumaczyć kuzynowi ze opona bez bieżników itd sprawia najlepszy czas na suchej na suchej nawierzchni bo się nie ślizga, ale one tego nie rozumie i nie wiem już jak wytłumaczyć #f1 #motorsport #wyscigi #lemans #samochody
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@potencjalnypatriota47: najlepsze opony na tor to slicki bez bieżnika, który służy tylko i wyłącznie do odprowadzania wody. A z tą mikrostrukturą to jest poniekąd prawda, tylko głupio napisane (albo ja źle zrozumiałem kontekst wypowiedzi?). Generalnie każdy tor ma inną nawierzchnie, a różni się ona chropowatością - asfalt jest albo gładki jak szkło, albo chropowaty, można to fajnie porównać do papieru ściernego i jego gradacji (przejedź palcem po papierze 80 i
  • Odpowiedz
@dupasmoka: No dobra, masz rację, ostatni raz sensowne lekcje fizyki miałem w gimnazjum prawie 10 lat temu.
To czemu szersza guma zapewnia (z reguły) lepszą przyczepność i krótszą drogę hamowania?
  • Odpowiedz
@Pangia: lepkosc generalnie odnosi sie do plynow, a plynem jest m.in. kazdy "material", ktory odksztalca sie pod wplywem sil scinajacych, a guma do takich materialow nalezy.
Sily scinajace to tak na chlopski rozum, kazda taka sila, ktora odksztalca (zmienia ksztalt) bez zmiany jej objetosci materialu na ktory dziala.
  • Odpowiedz