Wpis z mikrobloga

@Adrian77: Ale ja nie jestem podsyłaczem źródeł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sobie poszukaj. Nawet nie wiem o źródło czego Ty mnie pytasz. Tego, że herbata zawiera glin czy tego że ten glin w połączeniu z kwasem zmienia sie w cytrynian glinu? Czy picie cytrynianu glinu jest szkodliwe - Tak. Czy jest szkodliwe bardzo - raczej nie ale po co to robić jak jest chociaż troche a
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Adrian77: bo faktycznie jakies tam ilosci cytrynianu glinu sie tworza kiedy
A)herbaty jest duzo
B)herbata jest dobrej jakosci, wiecej w czarnej
Wiec zebyto bylo szkodliwe jak zalewasz liptona w pampersie z plastrem cytryny to musialbys wypic pareset litrow.. Nie chce mi sie szukac prac, wiec ich nie wysle, ale cytrynian glinu sie bodaj albo kumuluje i jest szkodliwy od jakiegos stezenia albo od ilosci. Eh poszukaj sobie po magicznych kluczach
  • Odpowiedz
@Adrian77: na studiach chemicznych powinien być przedmiot dotyczący obalania albo potwierdzania takich mitów. Nikt ze znajomych nigdy mnie nie zapytał o konfigurację elektronową glinu, albo jak koordynują jony cytrynianu do jonów glinu. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że usłyszę twoje pytanie niedługo od któregoś ze znajomków.
  • Odpowiedz
@Adrian77: Podczas parzenia herbaty z cytryną do naparu dostaje się nawet dziesięciokrotnie więcej glinu. Czy takie ilości są szkodliwe? Raczej nie, jeżeli nie robisz tego nałogowo.

DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.03.019
  • Odpowiedz