Wpis z mikrobloga

Bujam się od 1,5 roku na NFZ z problemem. Czasem mam spore migreny, trwające po 1-3 dni. Okulista mówi, u mnie wszystko OK, neurolog wysłał na RTG ale na wyniku przyczyny nie było. A nadciśnienie które podejrzewali, że może być problemem - też nierozwiązane. Mówię lekarzowi - chcę zrezygnować z tablet. To dopierdzielił 3-ci lek na nadciśnienie. A przypomnę, że to lekarz wsadził mnie na piguły, z których teraz ciężko będę miał się wymiksować! Bo chciał zobaczyć czy migreny nadal będą przy obniżonym ciśnieniu (raptem 1-szy stopien nadcisnienia, okreslany jako lagodny).

Ale w czym rzecz. Ponad 1,5 roku bujania się, a problemy zostały zamiecione. Ostatecznie nie dowiedziałem się czemu mam migreny, bo neurolog nic nie zobaczył i temat zamieciony. I ostatecznie nie potwierdzono korelacji z ciśnieniem, ale wepchnięto mnie na piguły dla testu i tak zostało, a teraz dorzucają jeszcze 3-ci lek na to. I zignorowano mój głos, że chciałbym odchodzić od nich. Krótko mówiąc - badania zrobiłem, do lekarzy chodziłem, ale nic się nie dowiedziałem. Po prostu #nfz #lekarz #medycyna
  • 15
@Kosiek30: o, witam w klubie, odwiedzilem kilku lekarzy bo mam raz na kilka/nascie dni bóle glowy za oczami, okulista stwierdzil ze wszystko jest ok, neurolog nic nie znalazl na przeswietleniach, bole jak byly tak sa, ale chociaz lek dostalem ktory je niweluje bo zwykly apap uja daje.

Jeszcze musze pojsc do ... dentysty, bo internety twierdza ze jest taka mozliwosc iz to od kanałowego, ktore mialem robione, powyzsi lekarze moja sugestie
@jakuba94: No właśnie miałem przebłysk, że to co w 1,5 roku na NFZ, pewnie na prywatnie załatwiłbym w miesiąc. Sprawdzali ciśnienie, ale grubość rogówki nie. Póki co mam Nimesil, ale choć mocny i razem z bólem likwiduje też wątrobę - nie zawsze pomaga. Może więc Cinie...czemu nie. Dzięki.

@Dante27: U mnie podobna sytuacja. W sumie chodziłem, badania robiłem, ale sumarycznie - niczego się nie dowiedziałem. Ot, neurolog powiedział, że można
@Kosiek30: ciśnienie w gałce ocznej zależy od grubości rogówki. Pachymetria jest bardzo często wręcz musem przy migrenach i jeżeli to badanie nie zostało wykonane to tak naprawdę nie wiadomo czy masz prawidłowe ciśnienie w gałce
@Perlite: Nie obwiniam neurologa, ale nie wpadł na to. Dostałem skierowanie na RTG głowy. Nie wykazało objawów. Ale tak kontrolnie za rok kolejne RTG. I tyle się dowiedziałem od neurologa. Serio. Nie było dalszego wnikania - nie widać przyczyny na wynikach, no ale za rok kontrolnie jeszcze raz...

Ale możesz mieć rację. Pracę mam siedzącą. Więc człowiek wiecznie zgarbiony lub w innych pozach wisi nad tym biurkiem.
@KollA: A widzisz. I łykam je od ~9mcy, przeszedłem przez zmiany leków i dawek. I one NIE OBNIŻAJĄ mi ciśnienia. Nie powiedziane, że nie hamują, aby nie było większe. Ale na pewno jak się trzymało wcześniej przed pigułami, tak jest nadal. A dziennie z rana już 3 leki biorę.

I stwierdziłem, że chyba wezmę sprawę w swoje ręce. Pójdę do dietetyka, zapiszę na kardio i rzucę w cholerę te piguły. Tak
@Kosiek30: Przede wszystkim należy zdiagnozować co nadciśnienie powoduje, bo łykanie takich tablet to tylko maskowanie problemu. Lekarze nie leczą, a maskują realne przyczyny problemu często wpędzając pacjentów w coraz to większe kłopoty. Ja ostatnio na badaniu medycyny pracy ciśnienie 160/95, badane w domu w spoczynku zawsze idealne koło 120/80, o dziwo jak mam 125/85 (nawet do 140/90) czyli lekko wyższe to czuję się lepiej niż mając 115/75 (z rana). Jedyny powszechnie
@KollA: Moje standardowe to w okolicy np. 153/93. Czasem na wieczór podskoczy np. na 163/92. Także w okolicy 15x / 93. Oczywiście może to wynikać z wagi, bo jednak praca za biurkiem, więc 8-10h dziennie bez większego ruchu. Ale efekt taki, że prawie rok jedzienia piguł, a spadków nie ma
@Kosiek30: Trzeba wagę zbijać jedzeniem różnych kwaśnych owocków (zamiast cukru), poza tym wstawać regularnie od biurka co kilkanaście minut, to jest też dla zdrowia odcinka lędźwiowego potrzebne, wiem bo sam się z tym bujam.