Aktywne Wpisy

robertx +572

konserwix +253
jaki to jest kabaret, bezpłatny rimming chyba, wyjątkowo obrzydliwa persona #trzeciadroga #polityka
źródło: 1000002954
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000002954
PobierzWykop.pl
#excel
Zwykłe =Licz.warunki.
źródło: comment_qzrAcUKMPMq4h35TbIPUvlqqtx4HniYH.jpg
PobierzChciałbym określić przedział o wiele dłuższy np.: 1.01-1.03 i ile wchodzi tych małych przedziałów wyżej (ile dni się pokrywa), bez pokrywania się tych samych.
Już ogarnąłem wypisywanie ilości poszczególnych dni z małych przedziałów, teraz zastanawiam się jak wykluczyć dni powtarzające się
Pierwszym krokiem do uzyskania odpowiedzi na pytanie jest zadanie go w taki sposób, żeby nie było wątpliwości o co pytasz... Po drugim opisie ja mam więcej wątpliwości niż po pierwszym, więc może pora na prosty przykład i oczekiwaną odpowiedź?
źródło: comment_bvYhhnwyKL0ZXIGssr5bSqJCKvL1AdEj.jpg
PobierzFormuła:
=SUMA(--(MACIERZ.ILOCZYN((TRANSPONUJ(B4:B7)<=(WIERSZ(INDEKS(A:A;F4):INDEKS(A:A;F5))))*(TRANSPONUJ(C4:C7)>=(WIERSZ(INDEKS(A:A;F4):INDEKS(A:A;F5))));WIERSZ(B4:B7)^0)>0))Dla danych jak z obrazka na dole. Może nie najprostsza, ale i tak wygląda mniej groźnie niż te wyżej od @DwaNiedzwiedzie :)
źródło: comment_TrK4OiQviJqBtAik9E9ve8FbmzOImSY6.jpg
PobierzSub COunt Dates ()
Dim lastRow As Integer
Dim n As Integer
Dim startDate As Date
Dim endDate As Date
Dim xDate As Date
Diim rowCount As Boolean
Dim daysNumber As Integer
Dim one Day As Date
startDate = Range("C3").Value 'data początkowa interesującego nas przedziału"
endDate = Rane("C4"). Value 'data końcowa
lastRow = Range("B8:).End(xlDown).Row 'wykrywa ostatni wiersz w zestawie przedzaiłów - będą one dopisywane
'wlaściwy program
daysNumber = 0
For
źródło: comment_kv3IqUPD7H5u5488IGwaBTWgKyWyWhaq.jpg
Pobierz1. pierwsze pytanie: jak działa formuła? Zapomniałem dodać, że to formuła tablicowa i trzeba ją zatwierdzić Ctrl+Shift+Enter, może to i oczywiste, ale wolę dopisać
2. druga sprawa: jak chcesz pomocy z kodem, to zawsze wklejaj go bezpośrednio z edytora VBA, ten ewidentnie tak tu nie trafił - literówki typu Diim, zobaczę czy uda mi się rozgryźć skąd wynikają pozostałe błędy kompilacji
3. Już wyżej raz prosiłem: łatwiej odczytać dane
https://pastebin.com/DvuFVxrj
Nawet zadałem sobie trud odgadnięcia jakie dane mogą być na obrazku:
źródło: comment_ceZFNDHosYn9JXDskKO8fgYP3rmfQjgz.jpg
Pobierz@Imputator
źródło: comment_mgmdMC0jrYifdzc5d9u2Pi4utoiu489g.jpg
Pobierz@Imputator: w końcu jakieś konkrety - konkretne dane, konkretne wymagania (ostatnie - pojawiające się znienacka:) - rozwiązanie proste. Skoro nie liczymy ostatniego dnia, to zamiast:
Cells(i, 3).Value >= xDateMusi być nierówność ostra:
Cells(i, 3).Value > xDateTaką samą zmianę trzeba by wprowadzić w formule, gdyby miała być wykorzystana.
Kod można by uporządkować i uprościć, ale dzisiaj nie mam już na to czasu.