Wpis z mikrobloga

Nie ma nadziei na jakiekolwiek zmiany.
Nawet jak rozmawiam z ludźmi świadomymi, że wszystko leży, NFZ, oświata i każda inna gałąź zarządzana centralnie przez pan PiS czy jakiekolwiek poprzednie partie rządzące to gdy sugeruję im jakieś rozwiązania, które proponują inne partie i te rozwiązania sprawdziły się w innych krajach to oni tych zmian... nie chcą!

Przykład?
Zamiast składek ZUS i głodowych emerytur mogliby odkładać sobie samemu na lokatę/konto czy inny % i mieć dużo większy profit i móc samemu zadecydować jak długo chcesz pracować rozmówcy wolą by składki były bo gdyby ich nie było to oni by te pieniądze... wydali. Albo co z tymi, którzy wydadzą pieniądze i nie będą mieli za co na starość żyć? Moja wina, że ktoś jest debilem? Mam opłacać mu życie w dobrobycie podczas gdy on szastał swoimi pieniędzmi?

W każdym pomyśle tylko szukają dziury w całym, nawet jeśli ogólnie wydaje się dobry, to szukają ekstremalnych przypadków, których ten pomysł nie uwzględnił (więc być może wymaga lekkiego dopracowania) to już ten pomysł jest do bani. Co widać na biednym Singapurze który stał się z wioski potęgą w 50 lat.
Lepiej jak po prostu jest jak jest - ujowo i niestabilnie. Przynajmniej więdzą, że wtedy trzeba coś zmienić...

Nawet ludzie wydający mi się dotychczas za nawet ogarniętych chcieliby zmian na lepsze, ale tak jakoś by nic nie zmieniać...
No i oczywiście, żeby to się zadziało samo, bo raz na kilka lat podejść do tej urny to taki wielki wysiłek... Oni nie mają czasu bo muszą... pracować na chleb.

#polityka
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@widme: nawet jak zbierzesz wszystkich ogarniętych i zmusisz do głosowania, liczba beneficjentów z kaszojadami przewyższa ich kilkukrotnie

Polska musi zbankrutować, a ogarnięci lepiej niech akumulują kapitał by później wykupić tą szarańczę i zrobić z niej to, na co ona zasługuje - tanią siłę roboczą w feudalnych folwarkach
  • Odpowiedz
Zamiast składek ZUS i głodowych emerytur mogliby odkładać sobie samemu na lokatę/konto czy inny % i mieć dużo większy profit i móc samemu zadecydować jak długo chcesz pracować rozmówcy wolą by składki były bo gdyby ich nie było to oni by te pieniądze... wydali. Albo co z tymi, którzy wydadzą pieniądze i nie będą mieli za co na starość żyć? Moja wina, że ktoś jest debilem? Mam opłacać mu życie w dobrobycie
  • Odpowiedz
@widme: przed wejściem z tobą w dyskusję, należałoby zadać pytanie: ile masz lat?
A dlaczego? Popatrz, twój przykład jest inwalidą:

Zamiast składek ZUS i głodowych emerytur mogliby odkładać sobie samemu na lokatę/konto czy inny % i mieć dużo większy profit i móc samemu zadecydować jak długo chcesz pracować rozmówcy wolą by składki były bo gdyby ich nie było to oni by te pieniądze... wydali.

Konkretnie w powyższym tekście. Nie wiem, czy masz
  • Odpowiedz
Zamiast składek ZUS i głodowych emerytur mogliby odkładać sobie samemu na lokatę/konto czy inny % i mieć dużo większy profit

@widme: Nie mieliby. Nie przedstawiłeś żadnych obliczeń, więc nie wiemy czy jakoś to symulowałes czy wziąłeś z blogaska korwinistów.

Waloryzacja kapitału i skład w ZUS jest wielokrotnie większa niż orpocentowanie lokat, inflacja i odsetki od obligacji SP (a nikt n---------y nie wpakuje kasy na emeryturę w akcje wysokeigo ryzyka czy
  • Odpowiedz
@M1r14mSh4d3: @hehenuanek: Dziękuję, że chciało wam się przeczytać. Pozwólcie, że nie będę się odnosił do akapitów z osobna.
Lat mam 30 a musisz proszę wziąć na poprawkę, że wspomniane rozwiązanie jest tylko przykładem alternatywy. Przecież można dywersyfikować pieniądze, nie trzeba trzymać w jednym banku na lokacie.

Skąd biorę info że jest ujowo?
Kolejki w NFZ biją rekordy, strajkują lekarze, policjanci, górnicy, fizjoterapeuci i nauczyciele. Przegraliśmy w wyścigu o grafen, polscy przedsiębiorcy
  • Odpowiedz
Przecież można dywersyfikować pieniądze, nie trzeba trzymać w jednym banku na lokacie.

@widme: To zaproponuj portfel inwestycyjny ze stopą zwrotu na ok. 15% rokrocznie, żeby przebić tą z ZUS, wraz z planem awaryjnym na wypadek gdybyś w wieku 35 lat stął się trwale niezdolnym do pracy.

Kolejki w NFZ biją rekordy, strajkują lekarze, policjanci, górnicy, fizjoterapeuci i nauczyciele. Przegraliśmy w wyścigu o grafen, polscy przedsiębiorcy są tłamszeni podczas gdy zagraniczni dostają
  • Odpowiedz
@M1r14mSh4d3: A ty to się zamknij xD

Bank z samej definicji korzysta z pieniędzy klientów. Jak wpłacasz kase na ROR to ona przechodzi na własnośc banku, a Ty masz roszczenie o jej zwrot.

Z tym, że jak każde roszczenie - bankrut może nie być w stanie go spełnić xD
  • Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. 30 lat to już trzeba być dobrze ogarniętym życiowo, ale do rzeczy.

Kolejki w NFZ biją rekordy

@widme: zawsze były. Pamiętam 10 lat temu był ten sam dramat. Co gorsze, ekipa PO-PSL i ministrowie Kopacz oraz Arłukowicz nie robili nic, by naprawić służbę zdrowia. Można by pomyśleć, że dążyli wręcz do zapaści w służbie zdrowia przy okazji promując prywatne leczenie się. Neumann (wiceminister zdrowia) nawet ma (bodajże o
  • Odpowiedz
@M1r14mSh4d3: Dobrze, dotarło do mnie, że wszystko zależy od perspektywy i można atakować każdy koncept. W sumie słusznie, bo z tego może się urodzić coś konstruktywnego.
Mnie nie chodzi o wytykanie palcami kto dał ciała gdzie. Czy PiS czy PO to nie ma znaczenia.

To co dla mnie ma znaczenie to to, że WSZYSTKIE dotychczas rządzące partie straciły moje zaufanie, bo miały lata na wprowadzenie zmian na lepsze a w
  • Odpowiedz
@widme: mirku, ja Ciebie nie atakuję. Weszłam z Tobą w polemikę. Podoba mi się, bo nie jesteś totalniakiem, który atakuje ad personam, tylko prowadzi wymianę zdań. Nawet potrafisz zauważyć, że gdzieś tam miałam racje. ;-)

Co do opcji spoza POPiS. Będzie ciężko, bo żeby dostać się do polityki potrzeba dużo kasy. Tak stworzono odpady platformy obywatelskiej: Ruch Palikota (później Twój Ruch) oraz Nowoczesną. Również z wpłat płynących również z niemieckich
  • Odpowiedz
Wiesz o tym, że to ta część związana z lewicowym związkiem zawodowym nauczycieli, czy nie wiesz?

@M1r14mSh4d3: Tak, bo prawicowy nauczyciel potraktuje 3 tysiące brutto jako majątek i wcale nie będzie chciał zarabiać chociaż tyle, ile zarabia jego sąsiad po zawodówce w biedronce.

O chuju złoty, czo wy w tej pisowskiej trollowni ćpacie to ja nawet nie.
  • Odpowiedz
To co dla mnie ma znaczenie to to, że WSZYSTKIE dotychczas rządzące partie straciły moje zaufanie, bo miały lata na wprowadzenie zmian na lepsze a w mojej ocenie ciągle jest tylko gorzej.

@widme: Miały albo nie. Część problemów w Polsce (np. służba zdrowia i edukacja) wymaga, po pierwsze, wyłożenia na dzień dobry wielkiej góry pieniędzy i poczekania wielu lat na efekty. A polski wyborca za madry nie jest i nie
  • Odpowiedz
większość nauczycieli jest mianowanych, zarabiają całkiem niezły h

@M1r14mSh4d3: Jak dla ciebie 70-80 tysięcy rocznie brutto po 20 latach pracy to "niezły hajs" to chyba jesteś nieudolny. Ale skoro teraz zarabiają dobrze, to za PO też było dobre czy wtedy były słabe?

To miłe, że odpuściłes temat banków którego zwyczajnie nie kumasz.
  • Odpowiedz
To miłe, że odpuściłes temat banków którego zwyczajnie nie kumasz.

@hehenuanek: nie wchodzę w kłótnie z pieniaczami i ludźmi, którzy w trakcie wymiany zdań zaczynają od ataków. Proste, może dla ciebie trudne do zrozumienia, ale to już nie moje zmartwienie.
  • Odpowiedz
nie wchodzę w kłótnie z pieniaczami i ludźmi, którzy w trakcie wymiany zdań zaczynają od ataków.

@M1r14mSh4d3: No sorry, ale jak ktoś zaczyna p-------ć, że TERAZ banki to mogą korzystać z pieniędzy klientów, a wcześniej nie mogły (xD) to zwyczajnie nie wie jak działa bank.

To tak, jakbyś napisął na tablicy 2+2=6 i się oburzył że ktoś określił to debilizmem. No prośba bambo.
  • Odpowiedz