Wpis z mikrobloga

@dleifteh: 300Mbps powinno wystarczyć. 300mbps to np youtube w 4k odpalone na telewizorze + 2 laptopy z przeglądaniem neta + gra ze steama ściągająca się > 30 Mibps.

Za to bedziesz prawdopodobnie musiał zainwestować w infrastrukturę bo tanie routery nie mają gigabitowych portów albo nawet jak mają nie wspierają fastpath (sprzętowego routingu) i nie nadążają z NATowaniem > 100mbps. Druga sprawa to kable, cat 5e w ekranie to minimum.
  • Odpowiedz
@butelczan_bolsanu: nie będę miał w netii, tylko w takiej miejscowej firmie, podobno dobra i ma dobre opini

Za to bedziesz prawdopodobnie musiał zainwestować w infrastrukturę bo tanie routery nie mają gigabitowych portów albo nawet jak mają nie wspierają fastpath (sprzętowego routingu) i nie nadążają z NATowaniem > 100mbps. Druga sprawa to kable, cat 5e w ekranie to minimum

@keton22: będę miał ich router, więc wystarczy, gość mówił, że
  • Odpowiedz
@dleifteh: na świetle to najlepiej żebyś miał ONT ("modem światłowodowy") osobno od routera. Ja w orange musiałem się naprosić ale w końcu dali. Do tego mam Archera C7 (każdy markowy gigabitowy router z wifi ac powinien pasować). W porównaniu z funboxem (router orange) jest dużo stabilniejszy transfer i niższy jitter (wahania pingów jak kilka urządzeń korzysta z neta).

Podłączanie kolejnego routera jest złym pomysłem o tyle że 2 razy masz
  • Odpowiedz
@dleifteh: sprawdź "kto winien": kompa który wiesz że ma 1Gbps kartę sieciową wepnij jak najkrótszym kablem bezpośrednio do ONT zamiast routera i zrób speedtest. Jeżeli będzie dalej mało winien operator. Jeżeli będzie 300mbps podepnij krótkim kablem ale przez router. Jak tak jest ok to kable, jak nie router.
  • Odpowiedz