Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Czy to możliwe, że router ma inny hardware niż w specyfikacji? A może softwarowo zablokowane?
Konkretnie to dostałem Huawei B315s-22 (podobno z Orange, soft 21.323.****) i LAN działa tylko 10/100. Teoretycznie powinno być też 1Gb, ale nie ma. Testowałem na różnych kablach i nie działa. Z aktualizacją softu też robią problemy i nie da się "ot tak" (znalazłem 21.329).

#huawei #siecikomputerowe #router #orange
  • 6
@mgr_rybak: To nie musi być wina routera. Często winna jest sieciówka w komputerze (np. Lenovo często ma sieciówki niekompatybilne z niektórymi przełącznikami, ale to zdarza się też u innych producentów).
@crazy_wolf: Właśnie to rozwiązanie mnie nie urządza. Chciałem trochę uprościć swoją sieć (ograniczyć do routera i switcha w innym miejscu) i nie wychodzi. Prawdę mówiąc pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją. Jeszcze będę testował z drugim lapkiem (hp) i stacjonarnym.
@mgr_rybak: Generalnie to się zdarza jeżeli urządzenia używają chipsetów innych producentów. Mam nawet taki przypadek gdzie Intel nie bangla z Broadcomem jak się wepnie. Ale jak się na lapku (z intelem) zrobi reboot, to bangla :) Już nie mogę się doczekać problemów z 10Gb :)