Wpis z mikrobloga

Doczytałem się niedawno na temat pewnego cukru, który nazywa się alluloza. Jest on rzekomo znany nauce od wielu lat, ale dopiero niedawno powstały sposoby produkcji go na masową skalę w rozsądnych cenach i tak oto jest on już dostępny w USA i Japonii, gdzie można zakupić słodzone nim słodycze.

Oto co pewna strona wymienia na temat allulozy:
- smak cukru i 90% kalorii mniej!
- konsystencja i ziarnistość cukru białego,
- 70% słodyczy białego cukru i niemal identyczna percepcja smaku,
- dobrze maskuje smak innych słodzików, co daje pole do zastosowania jest synergistycznie np. ze stewią,
- praktycznie nie jest metabolizowana przez ludzki organizm,
- nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego (w przeciwieństwie do ksylitolu),
- w przetwórstwie charakteryzują ją cechy takie same, jak cukier biały: łatwo rozprowadza się w płynach, nie pieni się, nadaje objętości, karmelizuje się w wysokiej temperaturze,
- posiada niski indeks glikemiczny,
- uznawana jest za substancję bezpieczną w użyciu. Przeprowadzone dotychczas badania nie wykazały żadnych skutków ubocznych, ani innych negatywnych efektów stosowania allulozy,
- badania sugerują, że alluloza ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc w zapobieganiu otyłości i zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych,
- może okazać się skutecznym zamiennikiem cukru w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

No i najciekawsze, że nie ma go u nas, bo Unia blokuje.

Mówiąc w największym skrócie: stan obecny na styczeń 2017 jest taki, że produkty zawierające allulozę (w tym Quest Beyond Cereal Bar) nie mogą być wprowadzane do obrotu w Polsce, ani żadnym innym kraju Unii Europejskiej


Co myślicie o tym słodziku? Mieliście z tym może styczność? Czy kupno tego przez internet na domowy użytek jest legalne? Jeśli tak, gdzie można to dostać?

#dieta #keto #zdrowie #slodziki #alluloza #jedzenie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Twoj_ulubiony_profil: jeśli się nie mylę to alluloza przechodzi w inne cukry przez którąś teutomerii, ale już nie pamiętam dokładnie. To, że alluloza nie ma wpływu nie znaczy, że jedna z jej metabolitów nie będzie "zła". Już kilka razy badacze się na tym rąbnęli, że nie sprawdzano form przechodzących (lek na poranne mdłości dla ciężarnych) i lepiej, że unia blokuje rzeczy niż po pobieżnych badaniach na nie zezwala.
  • Odpowiedz