Wpis z mikrobloga

@dumelosw: Tracking jest taki se bo masz tylko dwie kamery więc i mają bardzo mały FOV przez co musisz trzymać kontrolery w swoim polu widzenia inaczej gubią tracking, w grach takich jak Pavlov czy Onward jeżeli będziesz miał kontrolery w jednej linii to zgubisz tracking i koniec bo tego też kamery nie wychwycą (będziesz musiał kombinować np. trzymać jeden kontroler lekko wyżej żeby jakoś kamery złapały. Ciągle mieć to na
  • Odpowiedz
@dumelosw: Zmierz sobie IPD wtedy będę mógł coś doradzać, to ważna rzecz bo niektóre gogle mają regulacje IPD a inne nie i musisz być w średniej ok. 63.5mm +- 2mm żeby był sens kupna. Inaczej będziesz widział tylko rozmazane nic albo miał bół głowy / oczu i inne problemy.

Regulacja IPD to regulacja rozstawu soczewek.

Tutaj szybki poradnik z linijką i lustrem, spróbuj kilka razy https://imgur.com/a/gyYKB
  • Odpowiedz
@dumelosw: Odyssey z tego co pamiętam ma regulacje ale to jest troche zachodu i sporo kasy żeby go z USA ściągnąć. Dlatego warto sprawdzić czy przypadkiem nie mieścisz się w średniej IPD i może jest coś tańszego.
  • Odpowiedz
@dumelosw najlepsze gogle jakie miałem, a sprawdziłem już chyba wszystko co jest na rynku (po za tym czymś co ma w nazwie 8k coś tam), nie słuchaj pierdzielenia o utracie trackingu, no chyba, że chcesz grać w symulator zakładnika...
  • Odpowiedz
Tracking jest taki se bo masz tylko dwie kamery więc i mają bardzo mały FOV przez co musisz trzymać kontrolery w swoim polu widzenia inaczej gubią tracking, w grach takich jak Pavlov czy Onward jeżeli będziesz miał kontrolery w jednej linii to zgubisz tracking i koniec bo tego też kamery nie wychwycą (będziesz musiał kombinować np. trzymać jeden kontroler lekko wyżej żeby jakoś kamery złapały. Ciągle mieć to na uwadze.)

@Navari
  • Odpowiedz
@mikasz: Naprawde dziwne bo ludzie mają problemy nawet z Riftem S który ma 5 lepszej jakości kamer. Wciąż są dead spoty ale najważniejsze to problemy z zakryciem jednego kontrolera drugim.

Onward nawet z tego co pamiętam wprowadza specjalny tryb dla WMR / Rifta S (Virtual Gunstock Mode) żeby móc dać jeden kontroler lekko wyżej aby kamery mogłby go złapać.

Możliwe że nie przyglądacie się, ja jak i wiele osób jesteśmy
  • Odpowiedz