Aktywne Wpisy
Fiszermen +178
Ładna konstrukcje popełniłem?
jakis_login +86
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
Obejrzałam debatę, zrobiłam latarnika, wszystko jak bum cyk cyk mówi mi, że Razem, spodobało mi się też wspomnienie energii jądrowej, no kurcze, kupił mnie gadką. Ale razem niestety ma też postulaty, które absolutnie mi się nie podobają, sprawiają, że moja wewnętrzna Polka chce zacząć wywijać szabelką. Głosowanie na Wiosnę zaś daje mi satysfakcję pokazania, że moje poglądy społeczne różnią się diametralnie od teraźniejszego rządu (no i też jasne, niektóre postulaty na plus, choć mówią okrutnie ogolnikowo). Tak, pamiętam, że to wybory do parlamentu.
I co ja mam teraz wybrać? Ma ktos podobne rozterki? Tylko nie proponujcie mi konfederacji ( ͡° ʖ̯ ͡°) #polityka #wybory
@lunaria: jakie postulaty Razem ci nie podchodzą?
W jakim okręgu głosujesz?
Konfederacja spoczko, bo pozwala pokazać swój szuryzm, czy jak to tam teraz neuropki nazywają, pokazać, że obecne partie na scenie nie spełniają oczekiwań i jednocześnie wyrazić respekt i uznanie dla najlepszego demokratycznego systemu parlamentarnego obecnego ue
https://euandi2019.eu/survey/default/EN
Aby ograniczyć nadmierne nierówności majątkowe, wprowadzimy europodatek spadkowy od wielomilionowych fortun.
Spadek to spadek, nie po to mój pradziadek zaczął coś budować bym ja nie mogła tego w całości odziedziczyć. Ech, będę odwrotnością Robin Hooda, zamiast dbać o swoje biedackie interesy to myślę, że to nie fair.
Majątek korporacji, której udowodnione zostanie szczególnie ciężkie oszustwa podatkowe, będzie przepadał na rzecz państwa, które
Niestety, ale to już wolę dostać łatkę głosujacej na komunistów, z konfederacja mi, no kompletnie XD, nie po drodze, a nie chce wchodzić w niepotrzebne szczegóły, bo
( ͡° ͜ʖ ͡°) a spodziewasz się milionów w spadku? Rosnące nierówności są problemem, a to raczej nie dotyczy domu po pradziadku tylko naprawde bogatych ludzi, gdzie rodziny z pokolenia na pokolenie robią się coraz bogatsze, praktycznie nie pracując, dziedzicza akcje itd. Takie pokoleniowe nieroby. Oni niepracują i mają olbrzymie majatki, Klasa próżniacza
@lunaria: Współczuję. Plaża kompletna. Ja bym chyba na Gdulę, na bezrybiu i rak ryba, a wstydu nie przyniesie. Z Razem nikogo tam nie kojarzę.
Wyżej mają racje, chyba muszę dooczytać
@Tom_Ja: Mateusz Dobrowolski z Razem wydaje się OK. I dobrze wypadł na wysłuchaniu. https://obywatelemajaglos.pl/encyclopedia/dobrowolski-mateusz/
No albo Piechna-Więckiewicz z Wiosny.
No a ja nie pisałam o budowaniu domu tylko o budowaniu wielomilionowej firmy (: niestety, ale chyba #teamkapitalisci, bo nie rozumiem dlaczego mam komuś coś zabierac, jak ktoś kiedyś zapracował/pomyślal/poznał odpowiednich ludzi/popił/dostał zawału serca z 5 razy/wygrał w loterii szczęścia i to pewnie wszystko na raz. To że jego rodzina teraz z tego korzysta to po prostu może być dumna z obrotnego 'dziadka' i a niech z niego korzysta, niech pomnażają majątek albo go trwonią, co mi do tego.
Jeśli, z czym się zgadzam w postulatach razem, traktują godnie pracowników, mają odpowiednie pensje, warunki, uczciwe dochody to dlaczego mam chcieć im coś zabierać? I czemu od razu, że nie pracują? Co to w ogóle jest praca wg razem.
a nie chcesz mieć wpływu na swoją pracę? ( ͡°
@lunaria: to, że to sie kończy pasożytnictwem i rosnącymi nierównościami które stanowią coraz większy problem. a to z kolei odbija się na wielu innych rzeczach, stanie społeczeństwa ogólnie, poziomie życia, satysfakcji ludzi z życia, poziomie przestępczości
no po prostu nie pracują. Maja akcje róznych firm i
@Andreth dzięki, już go obczajam! (:
A jak stworzy sobie własną linię ubrań bo tak się jej marzy i spędza to 5 godzin dziennie wg programu Razem na rozwoju marki to się liczy jako praca? ( ͡º ͜ʖ͡º) tego najbardziej nie rozumiem chyba, mam akcje firmy, które zostały pozyskane wcześniej. Mój majątek został pomnożony. Po prostu to się kłóci z całym moim podejściem do życia, ja staram się zostawić na tym świecie jak najwięcej, żeby moim dzieciom było latwiej, szybciej, lepiej. To samo podejście mają dla mnie rodzice, dziadkowie. Dokładnie to samo jest u znajomych. Każdy w każdym momencie może to rozpocząć, owoców tego może wielkich nie zbierać, ale jego dzieci, wnuki, prawnuki już bardziej.
Jeśli ktoś doprowadził do ogromnego majątku to jak dla mnie szacun i tu chyba się rozmijamy najbardziej, bo mogłabym powiedzieć, że najlepiej jest jak się 'niepracuje' a ma się ludzi, którzy robią na ciebie, ale coś takiego nie istnieje przecież, tu trzeba czegoś doglądnać, tu nowy pomysł albo wynająć kogoś od nowych pomysłów ( ͡º ͜ʖ͡º), tu dobrze zainwestować,
I ma dodatkowo kumulujący się negatywny wpływ na społeczeństwo, gospodarke i