Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #cokupic #jakisamochod #auto #mondeo #citroenc5 #avensis #kombi

Mirki wspomożcie radą. Szukam kombi za 35-40k. Robię małe przebiegi, góra 15 tys rocznie więc padło na benzynę. Szukam już dość długo, a i tak pod uwagę ciągle biorę 3 auta. Kolejność nieprzypadkowa:
Mondeo Mk4, 1.6 ecoboost
Citroën C5 2.0 plus raczej z LPG
Avensis 1.8

Co według Was jest najbardziej godne uwagi? Mondeo bardzo ciężko znaleźć jakieś fajne z tym silnikiem. Autovendo już mi szuka 2 miesiące i od tego czekania mam już wątpliwości czy nie iść w coś innego. Przebiegi średnio pół na pół miasto i trasa.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ysza: mondeo najlepiej wygląda i dobrze jeździ. C5 na pneumatyce robi robotę ale mogą być problemy, Avensis to szczyt bezguscia.
Put 508 obadaj. Octavia?
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ysza: C5 2.0 w benzynie ciezko Ci bedzie znalezc, podobno bardzo szybko znikaja z rynku jak ktos sprzedaje. Trzymaj sie z daleka od 1.6 jesli mowimy o wersji X7.
  • Odpowiedz
Dokładnie, też czytałem że 508 benzyn lepiej unikać. Toyota od początku do mnie nie przemawia i definitywnie trzeba ją odrzucić. Octavia chyba trochę mniejsza od tych wszystkich?
  • Odpowiedz
@ysza: zostały Ci jeszcze:

laguna 3:
- 1.6 16v 110 KM - za słabe
- 2.0 16v 140 KM - odpowiedni, ale kontrowersyjny do gazu; często trzeba kontrolować zawory bo szybko padają; ale niektórzy zakładają i jakoś jeżdżą. Spory wybór renówek z tym silnikiem
- 2.0 Turbo 16v 170 KM - z automatem klasycznym, według mnie aktualnie jeden z najlepszych silników z wtryskiem pośrednim (no i to połączenie z automatem), zawory hydrauliczne więc super
  • Odpowiedz
Dokładnie, chodzi mi o 1.6 z turbina. Volvo v70 trochę wygląd odstrasza, karawan.
O lagunie też myślałem ale też mało ich jak C5. Mazda i Honda też od początku mnie nie przekonują.
Pozostaje chyba dalej szukać Mondeo, ewentualne C5, laguna, pomyślę nad Octavia.
  • Odpowiedz
  • 0
@ysza wg mnie niepotrzebnie skreśliłeś diesla. W przypadku mondeo jest dużo egzemplarzy poleasingowych, z udokumentowaną historią w niezłej cenie. A silnik 2.0 TDCi jest mniej problematyczny niż ecoboost - oczywiście jeżeli nie kupisz z przebiegiem 200-300k kilometrów
  • Odpowiedz
@muak47 z autovendo podpisałem umowę na początku marca. Przelałem 1000zl zaliczki na poszukiwania, podobno zwrotną jak się nie uda przeprowadzić kupna. Ogolnie kontakt itd spoko, ale trochę już mnie to wnerwia że dwa miesiące nie mogą znaleźć auta które raczej niemożliwe jest mega rzadkie za granicą. Dzwoniłem kilka tyg temu to przepraszali bo nie spodziewali się takiego wzięcia na usługę i nie wyrabiają. Obiecali w kolejnym tyg cos zaproponować i cisza.
  • Odpowiedz
@boso myślisz że diesel to dla mnie dobra opcja podczas gdy robid dziennie po mieście 5-10km, raz czy dwa w tyg wyjazd 30km w dwie strony? Niewiele dalsze trasy rzędu 60km raz w miechu. Raz czy dwa do roku wypad gdzieś w Polskę.
  • Odpowiedz
  • 1
@ysza uważam, że tak. Poniżej info z jakiegoś poradnika. Na moim przykładzie uważam, że jest to prawda. Jeżdżę dieslem z suchym DPF od półtora roku, w cyklu jeszcze bardziej miejskim niż Twój. I do tej pory nic się nie działo z filtrem. A mój samochód kosztował ok. 1/3 mniej, niż z silnikiem benzynowym, bo na zachodzie przestali lubić diesla.

Jak unikać zapychania się filtra cząstek stałych?

Przede wszystkim trzeba ułatwić mu
  • Odpowiedz
  • 0
@boso
"- oczywiście jeżeli nie kupisz z przebiegiem 200-300k kilometrów"

To ma być dobry diesel jak przy tak niewielkich przebiegach już trzeba się martwić
  • Odpowiedz
  • 0
@muak47 nawet w dobrym dieslu trzeba po tym przebiegu wziąć pod uwagę wymianę sprzęgła, turbo j wtrysków. Zresztą w turbobenzynie też.
Zatem robiąc 15k rocznie, opłaca się kupić z przebiegiem 100-150k i przejeździć max. 5 lat.
  • Odpowiedz