Wpis z mikrobloga

Hej mircy, w poprzednim moim wpisie pytałem o możliwość robienia czegoś w rodzaju mozaiki/siatki ze zdjęć. Tym razem chciałbym rozszerzyć pytanie o możliwość wygenerowanie mozaiki do pliku .jpg ze zdjęć wyciągniętych ze źródła strony bez konieczności ich zapisywania na dysku. Udało mi się stworzyć taki kod. Nie zwracajcie proszę uwagi na drugą funkcję narazie. Po tym jak odpalam skrypt i obserwuję folder w jakim jest kod, to tworzy się tam plik mozaika.jpg i na miniaturze tego pliku widzę zmieniające się obrazy, więc parsuje dobrze tylko nie układa zdjęć w siatce. Moim problemem jest to, że nie wiem jak przerobić kod z linii 62-66 żeby działał w przypadku zdjęć wyciągniętych ze źródła strony (wcześniej działał dla przykładowych zdjęć które były w folderze ze skryptem). Czy mógłbym prosić was o pomoc z tym? #python #naukaprogramowania
  • 8
  • Odpowiedz
@draxter: dokładnie. Wiem jak je ściągnąć, jak zapisać i nawet jak zrobić tą #!$%@?ą mozaikę, ale nie wiem jak to połączyć :( Nie wiem co zrobić żeby r = requests.get(image_list[i]) zapodać do Image.open(...) bo nie ten typ danych.
  • Odpowiedz
tylko nie układa zdjęć w siatce

@PeteGlorious: zapisujesz wszystkie po kolei do tego samego pliku, to jak ma układać je w siatce? musisz je skleić w jedno zdjęcie, a później jednorazowo zapisać do pliku. Mówimy cały czas o funkcji get_page()?
  • Odpowiedz
  • 0
@draxter tak. Wiem że zapisuje po kolei do jednego pliku, chciałem w ten sposób sprawdzić czy da się zapisać plik. Problem leży w ułożeniu zdjęć w siatkę bo nie mogę nimi manipulować jak zwykłymi zdjęciami z folderu.
  • Odpowiedz
@draxter: o kurczę, dziękuję :) A co do svg to chciałem się tym zająć później a w pierwszej kolejności ogarnąć główną część kodu. Ale widzę że zrobiłeś to za mnie ( ) Muszę sobie ogarnąć jak działa zip, bo zawsze miałem z tym trochę problemów. No i nie wiem czy zadziała u mnie ten BytesIO, bo próbowałem zrobić zmienną ale nie działało, może mam #!$%@? jakiś
  • Odpowiedz