Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szukaj_dodaj_zaloguj: u mnie na domowej stacjonarne i7 6700k 32 GB RAM stawiam kilka-kilkanaście maszynek z Windows / Windows server czasem jakieś Linuxy - największym bottleneckiem sprzętowym był storage - dopiero po dokupieniu kilku ssdkow działa porządnie. No i teraz bottleneckiem jest CPU ale tego łatwo nie zmienię ;)
  • Odpowiedz
@pollo9: Plan byl taki aby postawic Windows server celem nauki. To chyba najbardziej wymagajacy soft z mojej listy. Reszta to raczej drobnica typu Pihole, Zabbix itd. Mam w tej chwili dwa komputerki typu Barebone PC, ktore leza bezuzytecznie w szufladzie i myslalem o dokupieniiu ramu i wpusczeniu ich do LANu. Tylko zastanawiam sie czy nie sa za slabe na ta zabawe. (jeden to na plycie asrock e350m1 chyba 2GB RAMu,
  • Odpowiedz
  • 0
@szukaj_dodaj_zaloguj: jak chcesz się uczyć windows server to tylko HyperV, ale lepiej w Twoim przypadku będzie zainstalować oddzielne instancje fizycznie na tych komputerach. 2GB ram wystarczy, demonem prędkości nie będzie ale powinno być ok. Jaki masz najmocniejszy sprzęt wspierający wirtualizacje?
  • Odpowiedz
  • 0
@szukaj_dodaj_zaloguj: kup sobie stacjonarke z dobrą płyta główna która pozwoli na fsjna rozbudowę (np. do 128GB RAM) , do tego procesor z wieloma rdzeniami , a Ramu i dysku będziesz dokładać w razie potrzeb? Tak brzmi chyba najrozsadniej szczególnie że narazie nie masz tego zbyt wiele?
  • Odpowiedz