Aktywne Wpisy

Salido +87
Minął 21. (z 66) dzień wakacji.
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
źródło: 1-453841-6
Pobierz
każdy chłop w tym nawet starszy ode mnie ma ładniejsze dłonie ode mnie a ja nawet nigdzie nie pracuje #rozowepaski #zalesie
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Info: https://blog.bitmex.com/bitmex-research-launches-ethereum-node-monitoring-website-nodestats-org
Strona: https://www.nodestats.org
Najlepsze jest uzasadnienie:
5 rodzajów węzłów: geth full, geth fast, parity full, parity fast i PEŁNY ARCHIWALNY ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W końcu na bieżąco będziemy znali wielkość blockchaian scamereum. Dane historyczne są tylko z ostatnich 24h, dlatego uruchamiam nowy tag #wagaeth gdzie będę co jakiś czas wpisywał aktualną wielkość. Dzięki temu będziemy mogli sprawdzać prędkość wzrostu. Z 24h wynika że dzienny przyrost to ok 4GB.
Stan 23.03.2019 + screen całości
Parity full: 171,04 GB
Parity fast: 179,87 GB
Geth full: 203,15 GB
Geth fast: 201,33 GB
FULL: 2 402,77 GB
Scamereum ma ogromne szczęście że bańka pękła i ludzie je olali. Pod względem ilości użytkowników daps Tron i EOS ma ich kilkukrotnie więcej: https://bithub.pl/wiadomosci/tron-zostal-numerem-jeden-pod-wzgledem-uzytkownikow-dapps/
Active Dapp users:
Wcześniej blockchain rósł wykładniczo:
Koszta utrzymania archiwalnego węzła na AWS wynosiły wtedy ~500$ miesięcznie.Od tamtej pory nikt już nie publikował aktualnego rozmiaru blockchaina. Pełne węzły dziś posiadają głównie mining poole i jest ich niewiele. Gdyby wcześniejszy przyrost się utrzymał, to już by nie działało :P
Najlepsze że BitMex zaczął synchronizować wężły od początku marca i teraz, po trzech tygodniach, nawet geth nie zrobił pełnego synchro. W zasadzie geth i parity nigdy nie mają pełnego synchro, bo weryfikację nagłówków mają od 64 bloków wstecz, co nam daje ~16 minut opóźnienia.
Zużycie procesora jest niewielkie. Za to użycie ramu bez względu na jego ilość wynosi ok 95%. Nawet w przypadku pełnego wężła, którego serwer ma 120GB ramu.
Wszystkie lekkie węzły lecą na AWS i3.large, które lecą na dyskach SSD NVMe 0,5TB i mają 16GB ramu. Miesięczny koszt to ok. 110$. LEKKIE WĘZŁY!
Przypominam że pełny węzeł Bitcoina bezproblemowo działa nawet na Raspberry Pi2 z byle jakim dyskiem HDD. Ja sam używam starego dysku HDD 2,5 cala z laptopa. 5200 RPM, 500GB z 2009 roku :D
Lepiej wyglądaj specyfikacja serwera pełnego węzła ETH.
AWS i3.4xlarge to 120GB ramu, 2 x SSM NVMe 4TB. Miesięczny koszt to ok 900$.
Pełny węzeł BTC możesz mieć za jednorazową opłatę kilkudziesięciu $.
Zaraz wjedzie tu megaloxantha i zacznie robić kabaret porównując węzeł geth do zwykłych portfeli SPV Bitcoina (poważnie, on tak robi ostatnio!!!) , mówiąc że mają nad nimi przewagę (bo posiadają dodatkowe dane kontrolne w postaci drzewa merkle). Taki węzeł nie jest w stanie zweryfikować transakcji, ani nawet sprawdzić stanu żadnego adresu. Musi o to odpytywać pełny węzeł. To tylko nagłówki samych bloków. Jedyne co daje drzewo merkle to możliwość weryfikacji czy dana transakcja naprawdę miała miejsce (kiedy posiadamy o niej informacje). Poza tym to pseudo węzły, bo nic nie robią.
W Bitcoinie nie ma podziału na pierdyliard rodzajów węzłów. Są tylko i wyłącznie pełne. Żadne obcięte prune itp. nie liczą się jako pełne węzły. W szczytowym momencie pełnych węzłów w BTC było ok 180tys. Obecnie jest ok 86tys. https://luke.dashjr.org/programs/bitcoin/files/charts/software.html
Co najlepsze nie jestem w stanie sprawdzić ile jest faktycznie pełnych archiwalnych węzłów ETH, bo klient Go-Ethereum też ma opcję prune i od jakiegoś czasu ma ją domyślnie włączoną. Nie siedzę w ETH, nie wiem czy jest sposób na sprawdzenie ilości archwialnych węzłów. Jeżeli jest, to pewnie megaloxantha, ani żaden etherowiec tego nie powie, bo wstyd :P
Jak tu przyjdzie megaloxantha standardowo ściemniać, nie wchodzę z nim w kolejną żałosną dyskusję bo tych już mieliśmy dziesiątki i w kółko robi tą samą Goebblesowską propagandę. Temat lekkich węzłów Geth, wraz z dowodami jeszcze w przyszłości dokładnie poruszę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#bitcoin #ethereum #eth #cybertag #kryptowaluty
źródło: comment_bfm1V807zUdlJiWsz2GzGqJ0GZkDDlZX.jpg
Pobierz@cyberpunkbtc: Tylko do tego się przyczepię. W tronie i EOSie praktycznie nie ma użytkowników, większość to boty.
Od 0.11 masz parametr prune w bitcoind. Po samej sygnaturze node'a ze strony luke'a nie jesteś w stanie stwierdzić czy dany node stosuje czy też nie pruning.
Ogólnie to ja nie wiem dlaczego niektórzy się tak tego ethereum i full archival node przyczepili. Przecież to jest całkowicie
@xinn: Wiemy. Tu jest cały czas aktualizowana lista tych nodów wraz ze statystykami aktywności. Posortowane po dostępnośći ostatnich 30 dni: https://luke.dashjr.org/programs/bitcoin/files/charts/data/seeds.txt
Notabene, gdzie
- full node w ETH posiada dokładnie to co full node w bitcoind czyli: wszystkie bloki, zweryfikowane transakcje od bloku 1, może serwować bloki innym klientom, posiada ostatni (obecny) stan bazy
- full archival node to "nowy" koncept dla kogoś ze świata BitCoina, zawiera wszystkie bloki, zweryfikowane wszystkie transakcje, może serwować bloki, zawiera dodatkowo historię stanów