Aktywne Wpisy
PokemonowyRambo +377
Ale mam pogardę wobec "kierowców", którzy lecą 95 km/h na ograniczeniu do 70, ale przy fotoradarze to zwolnią do 45 km/h na tym samym ograniczeniu.
Debile.
#motoryzacja #kierowcy
Debile.
#motoryzacja #kierowcy
SereneCipher +254
Ej jestem różową i tak szczerze to powiem wam, że bardzo bawi mnie oglądanie #kapitanbomba i ostatnio jak był maraton odcinków siedziałam dobre 6 godzin oglądając to XD
to maly krok dla czlowieka, ale dla karła normany
Po kilkudziesięciu warkach stwierdziłem, że przyszła i kolej na niego: RIS. 28 blg na rozhulanych S-04 z drugiego pokolenia. Start po niecałych 4h, po 24h temp otoczenia 13C, piwa 17-18C. Jak drożdże się uspokajały, to podnosiłem temp do 18-19C i po 2 tygodniach stanęło na 10blg. Odfermentowanie 66%, alko już ponad 12% czyli raczej max ile tolerują. Wydaje mi się że ze 2blg jeszcze by zeszło. Test końca fermentacji zadziała na drożdżach piekarniczych przy takim stężeniu? I jak coś to czym to dociągnąć, jakieś drożdże winne czy szampańskie o neutralnym profilu? Poradzą sobie jak wrzucę uwodnione czy starter rozkręcać? Nigdy takich w rękach nie miałem.
#piwowarstwo
Jeśli nie i boisz się ulepa, to raczej winne/szampańskie próbować przy najniższym zakresie ich temperatury - nigdy tego jednak nie robiłem.
Będziesz miał bardzo mocnego ulepa, niestety. Raz tylko uwarzyłem BW 25blg z zaledwie 80 ibu i był mocny ulep (znalazł się tylko jeden entuzjasta, który mi to wypił). A leciałem na mocniejszych drożdżach. W takich piwach goryczka niczego nie przykrywa, ona tylko kontruje słodycz (tak jak kwasy w coca-coli).
Będzie słodki ris :)