Siema! Składam sobie kompa do pracy. Ma służyć do programowania, przeglądania internetu, oglądania filmów, ewentualnie streamowania steama z kompa "growego". Postawię też na nim kilka serwerów (smb, http, sftp, jakis home-assistant, może gerrit, jenkins) oraz będę odpalał przeróżne dockery. OS oczywiście Linuxowy.
Czy do czegoś takiego polecicie rozwiązanie oparte o Xeona? Znalazłem takiego po-serwerowego kompa. Warto wchodzić w takie rozwiązania? Dwa proce + 96 GB RAMu za 2k PLN... Brzmi jak bajka, no ale to technologia z Q1'10. No i też nie wiem jak wygląda kompatybilność z bardziej "klasycznymi" rozwiązaniami x86.
@MirekSz: zobacz jak on wypada w porównaniu do i5 zwykłego (i to starego 4gen). Jedyny plus że masz je dwa w tej budzie. No i ilosc ramu kusi. Bo reszta to same minusy takiego serwa w domu
@MirekSz @spidero T610 jest w miarę cichy póki temperatura na wejściu nie przekracza 22-23 stopni. Potem z każdym stopniem jest gorzej i mało go interesuje obciążenie. W spoczynku na dwóch prockach bierze grubo poniżej 100W, trochę więcej niż laptop, ale sądzę że nigdy nie zwróci się inwestycja w nowszy sprzęt który będzie brał połowę tego, a będzie kosztował 4 x tyle.
@MirekSz nie powiem Ci czy warto bo na codzień używam jeszcze starszego sprzętu na dwóch xeonach QC i gram na nim w tomb raidera. Najnowszy pięknie wykorzystuje wszystkie 8 fizycznych rdzeni i chodzi na ultra. Pamiętaj tylko, że w T610 nie masz PCIEx16 co wymaga trochę zabawy ze szlifierką, żeby wsadzić tam współczesna kartę graficzną.
dlaczego tak uważasz? Oba kompy i tak chodziłyby non-stop, podwójny koszt sprzętu, itd.
@MirekSz: Bo nie napisałeś co będziesz robić na tym serwerze. Gerrit? Pierwsza myśl to praca zespołowa (ilu devów będzie miało dostęp do serwera?) Jenkins? Powiedz po co Ci Jenkins na desktopie? (wiem do czego służy).
Kilka dockerów. Ale do czego? Co tam chcesz robić? UAT masz zamiar postawić z 20 mikroserwisami albo pełny Kubernetes?
@MirekSz: iwestowałbym w nowy sprzęt bo: Grafika out of the box Obsługa NVME (a to chyba najwazniejsze, nie wiem czy sprzęt o którym pisałeś obsługuje chociaż SATA3) No i nie musisz pchać 96GB pamięci (1333MHz lub wolniejszej jak mniemam)
Czy do czegoś takiego polecicie rozwiązanie oparte o Xeona? Znalazłem takiego po-serwerowego kompa. Warto wchodzić w takie rozwiązania? Dwa proce + 96 GB RAMu za 2k PLN... Brzmi jak bajka, no ale to technologia z Q1'10. No i też nie wiem jak wygląda kompatybilność z bardziej "klasycznymi" rozwiązaniami x86.
Co polecą fachowcy?
#komputery #linux #programowanie #serwery #benchmark #sprzetkomputerowy #procesory
Bo reszta to same minusy takiego serwa w domu
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-X5650-vs-Intel-Core-i5-4670K
@spidero T610 jest w miarę cichy póki temperatura na wejściu nie przekracza 22-23 stopni. Potem z każdym stopniem jest gorzej i mało go interesuje obciążenie.
W spoczynku na dwóch prockach bierze grubo poniżej 100W, trochę więcej niż laptop, ale sądzę że nigdy nie zwróci się inwestycja w nowszy sprzęt który będzie brał połowę tego, a będzie kosztował 4 x tyle.
@spidero: heh, aż tak? :) Ten redundantny zasilacz zamierzałem i tak wyjąć...
@robekk1978: mówisz "reszta ro same minusy" - tzn jaka reszta? Masz na myśli wyniki benchmarka, czy coś jeszcze?
@ciasto_hirol: dzięki za info. Doradzasz takie rozwiązanie? Czy lepiej pójść za radą @robekk1978 i wziąć coś bardziej w tym
@MirekSz: Bo nie napisałeś co będziesz robić na tym serwerze. Gerrit? Pierwsza myśl to praca zespołowa (ilu devów będzie miało dostęp do serwera?) Jenkins? Powiedz po co Ci Jenkins na desktopie? (wiem do czego służy).
Kilka dockerów. Ale do czego? Co tam chcesz robić? UAT masz zamiar postawić z 20 mikroserwisami albo pełny Kubernetes?
No i najważniejsze:
Dockery: okazyjnie, głównie do CI, ewentualnie do enkapsulowania wspomnianych serwisów.
Budżet: 1k - 3k, w zależności od stosunku cena do użyteczności.
@Ciasto_hirol : Wait, what? Najnowszy Tomb Raider? Czy najnowszy sprzęt na xeonach? Jaką grafę tam wsadziłeś?
Grafika out of the box
Obsługa NVME (a to chyba najwazniejsze, nie wiem czy sprzęt o którym pisałeś obsługuje chociaż SATA3)
No i nie musisz pchać 96GB pamięci (1333MHz lub wolniejszej jak mniemam)
@passage obsługuje SAS12Gb a ty się martwisz o sata3... Nie ma problemu z dyskami nvme na pcie. I SSD sata.