Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Uczyłem się trochę pythona i tak z miesiąc temu przestałem bo pojawiła się myśl o nauce c++ i tak myślę ten miesiąc i nie wiem w końcu co zrobić. W #szkola mam c++ ale i tak wolałbym sobie ogarnac najpierw c a potem wrócilbym do #python. Co o tym myślicie?
#programowanie #cpp
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ucz się pythona, c++ jest bardzo podobny

@gdzie_ona_mnie_zabrala: że co? To że oba są imperatywne, nie znaczy że są bardzo podobne. Pythona i C++ dzieli ogromny kanion. W C++ nie masz samozarządzalnej pamięci, duck-typingu itd... C++ jest znacznie trudniejszy. Z tym API systemowym też trochę przegiąłeś.
  • Odpowiedz
@psychoACID: polecam Pythona - przyjemny, czytelny język, nauczysz się programować (a przynajmniej tego co w programowaniu istotne), może trafisz do jakiejś pracy, jak Ci się spodoba to sru do C++ (życie jest za krótkie na C)
  • Odpowiedz
@gdzie_ona_mnie_zabrala: i to jest pytanie, które zawsze zadaję pdoczas rekrutacji - a jaki standard używacie? Raz inżynier odpowiedział, że niestety C++03, ale może w przyszłości 11. Jak podziękowałem, to powiedział że rozumie, i że przekaże wyżej, że kandydaci odpadają przez stary standard. Przynajmniej tyle mogę dołożyć ze swojej strony żeby całość aktualizować ;-)
  • Odpowiedz
@lionbest: i to brzmi fajnie, ale - ktoś z menago musiałby chcieć przepchnąć pomysł aktualizacji/implementacji wsparcia nowych standardów dla płytki którą podałeś, a to im się pewnie nie kalkuluje (albo w ogóle nie myślą o tym). I tu mamy luksus wyboru pracy, na szczęście :)
  • Odpowiedz