Wpis z mikrobloga

@nitrohydride: Tylko Bitlocker, cokolwiek innego mija się z celem i jest proszeniem się o kłopoty. Bitlocker z backupem klucza do AD/AAD. Edit: też pytanie co dokładnie masz na stanie, czy to sprzęt z TPMem czy bez, jak nowe to są laptopy, ile macie tych sprzętów, czy są mobilne które rzadko się logują do domeny etc etc)
  • Odpowiedz
@Koliat: Same laptopy z TPM. Czesc z nich loguje sie raz w miesiącu wiekszosc codziennie (w weekendy nie maja polaczenua z kontrolrem domeny) Czy ma to znaczenie ? Szyfruje sie raz a na ad jes klucz odzyskiwania z tego co mi wiadomo.

Zastanawia mnie czy jest jakas wygodniejsza metoda niz przez gpo np. Aplikacje firm trzecich.
  • Odpowiedz
@nitrohydride: Skorzystaj z GPO, niech sobie poszyfrują, w miarę bezpiecznym sposobem rolloutu będzie security filtering gdzie gpo targetujesz na grupę, i dodajesz kolejne laptopy do grupy - w celu kontrolowanego szyfrowania, nie wszystko naraz. Jaka to jest skala? 100 czy 3000? Masz AD Connect wdrożony czy jakieś O365/Intuney / MDMy?

W poprzedniej firmie wprowadzałem szyfrowanie Della, DDPE. Niby spoko, szyfruje pliki a nie bloki, ale jak coś wzięło w łeb
  • Odpowiedz