Aktywne Wpisy

Analny_Rozrabiaka +567
Konfitura dodał kolejny film, ale się we mnie zagotowało. Pierwszy raz napisałem skargę. Za co my płacimy. Koleś stojący na chodniku - panie to będzie 5k grzywny! Chłop jeździ wśród dzieci po chodniku i ścieżki? Pyrpyr to bemdziem tylko za parkowanie rozliczać proszem 100 zł.
#policja #stopcham #konfitura #warszawa
#policja #stopcham #konfitura #warszawa

włączając się do ruchu wpuściła mnie policja, podziękowałem im awaryjnymi z przyzwyczajenia i dostałem mandat za używanie świateł niezgodnie z ich przeznaczeniem xD
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy

źródło: 1000029617
Pobierz
Parki Narodowe to 1% powierzchni kraju, ale poza Puszczą Białowieską i Bieszczadzkim PN na większości tych obszarów i tak prowadzi się gospodarkę leśną. Rezerwaty przyrody bez prowadzonej gospodarki to też grubo poniżej 1%.
Ponad 1/4 nadleśnictw przynosi straty. Sama Puszcza Białowieska (część gospodarcza) to strata 24 mln zł co roku. Czyli zamiast chronić kilkanaście % lasów, wybierając te najcenniejsze, co skutecznie chroniłoby różnorodność tysięcy leśnych gatunków zwierząt, roślin i grzybów prowadzi się gospodarkę mimo strat, byle leśnicy mieli zapewnione dobrze płatne posady.
#las #ochronaprzyrody #przyroda #natura
źródło: comment_pZ7tZdHjY2ElpvMS2XmQxAXxLrJS13X8.jpg
PobierzPuszcza Białowieska mimo doskonałych warunków terenowych przynosi straty? Czy Ty właśnie sugerujesz, że gospodarka tam prowadzona jest mało intensywna? Jak i w tej 1/4 nadleśnictw?
@Kolsky: No tak. To jest
to było pytanie retoryczne...
@Kolsky: Co? xDDD Las wycinany i sadzony to nie bedzie las naturalny. Żeby las był naturalny trzeba go zostawić w spokoju.
Nie ściemniaj, że gospodarka jest prowadzona w Puszczy tylko po to, żeby przebudować drzewostan :D
@szybki_zuk: za 500 lat najwcześniej. Chociaż pewnie nawet wtedy nie bo to tylko dwa pokolenia drzew.
Pytasz o puszczę białowieską czy o park narodowy puszcza białowieska?
A tu masz wzdjęcie wprost z puszczy z białowieskiej gdzie ekolodzy zacięcie bronią wycinki w tym drzewostanie.
A może to las koło mojego domu ¯\_(ツ)_/¯
No nie, u mnie nie było gradacji kornika.
źródło: comment_CCqLeSmdtupBPrQ2IJg8qNVIM1Ho5phX.jpg
Pobierz@Kolsky: Badania pokazują, że już po kilkudziesięciu latach od zaprzestania gospodarki widać wyraźną poprawę (zależy od grupy organizmów, patrząc na owady saproksyliczne praktycznie natychmiast).
Bo się na przestrzeni kilkudziesięciu lat myślenie o gospodarce leśnej pozmieniało.
Szkoda mi strzepić ryja i gadać z Tobą teoretycznie, jak nie byłeś w puszczy i zupełnie nie wiesz o czym mówimy. Jakie lasy są w rezerwatach, a jakie poza nimi.
@Kolsky: W naturze nie występują monokultury? :D Widzę, że będziesz unikał odpowiedzi na niewygodne pytania. Równie dobrze mógłbym rozmawiać więc z psem.
Tymczasem jako cham i prostak (typowy leśnik lub poplecznik) lecisz na czarną, bo jak kogoś nie przekonują