Wpis z mikrobloga

#factorio Od godziny klikam w kółko Regenerate i nie mogę znaleźć sensownej mapy. (°°

Odechciało mi się na dzisiaj. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DanteTooMayCry:
Tak z grubsza:
- żelazo, miedź i węgiel blisko siebie i blisko wody w strefie startowej
- dodatkowo trochę drzewek i chociaż parę "huge rocks"(nie wiem jak na polski to tłumaczą) czyli te większe skały zawierające też węgiel.
- w odległości "taśmociągowej" (czyli jeszcze bez pociągów) większe złoże żelaza i najlepiej miedzi, jeśli początkowe jest małe. Podobnie z węglem, choć tu zapotrzebowanie jeszcze mniejsze niż na miedź.
- jakiś kamień tez się przyda, choć z tym akurat nie ma
  • Odpowiedz
@zakopiak: Zależy co wg Ciebie już będzie blisko, ale ustawiając odpowiednie wartości to piąta generacja mapy przeze mnie dała odpowiedni efekt:

- spawnujesz się trochę w górę na prawo od węgla. Kupka jest mała, raptem 113k, ale na start wystarczająca, potem masz blisko kolejne.
- surowce blisko siebie, ale mówię, zależy jak definiujesz, może chodzi o to, aby były niemal na sobie (w sumie, te wielkie placki są, ale na start to i tak te mniejsze, bliżej wody).
- na ekranie leżą trzy takie kamienie, ruszając trochę, jest ich jeszcze kilka, drzewka rosną na początku miedzy (tam też leży jeden z kamieni), więc wszystko blisko.
- kamieni zwykłych leży dookoła sporo, więc wystarczy na masę piecy, a potem trzeba podejść trochę wyżej (może by się przydało generować dalej, ale chciałem pokazać jak szybko można mieć dobrą mapę przy
DanteTooMayCry - @zakopiak: Zależy co wg Ciebie już będzie blisko, ale ustawiając odp...

źródło: comment_QjHRpvmDRBrhIERdXzF6JigvXeyhbrq9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry:

Jeszcze lepsza.
Spawnujesz się wśród drzew, w drodze do żelaza są 4 takie kamienie. Wszystko surowce są niemal na sobie. Na kamieniu jest ropa, ale w rzeczywistości jej nie ma, więc dopiero na południowy zachód, ale to prawie w strefie. Miejsca mnósrtwo, szczególnie na lewo od dużego żelaza.

Po środku żelaza, miedzi i węgla idealnie pod start. Minus, że dość blisko obcy w dużej ilości, więc trzeba budować raczej
DanteTooMayCry - @DanteTooMayCry: 

Jeszcze lepsza.
Spawnujesz się wśród drzew, w ...

źródło: comment_qzNvVSAq9tZLNMyQ2HSiS5Rjl7T4K3vK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: W ogóle nie tędy droga. ;-) Masz w #!$%@? pofragmentowane surowce, co nie nadaje się do sprawnego wybierania. Surowce ustaw sobie maksymalnie duże i bogate, ale częstotliwość na minimum. Wtedy dostajesz mało, ale dużych złóż.

Z tej pierwszej mapy, to te większe złoża byłyby ok na start, ale nie ma na całej mapie żadnych innych dużych (jeszcze większych! :D).

Trzeba tez ustawić strefę startową na dużą, żeby mieć wystarczająco
  • Odpowiedz
będę wstanie zrozumieć jaka Ci potrzebna i może pomóc dobrać ustawienia.

@DanteTooMayCry: Ustawienia, to ja potrafię dobrze dobrać. Zresztą wzoruję się na innych, którzy ten speedrun robią.

Bo serio, godzinę spędzić i nie znaleźć mapki to mi się wierzyć nie chce, że to po prostu pech.

Nie jest to takie nadzwyczajne. Ci, którzy już potrafią to zrobić, czasami spędzają tyle na generowaniu mapy i to mając dobrego kompa, gdzie mapa
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: Do tego jeszcze dodam, że to nie zawsze jest samo klikanie generowanie nowej. Czasami mapa wygląda ok, włączasz, zaczynasz grać, ale po 3 minutach stwierdzasz, że jednak nie bardzo.
  • Odpowiedz
@zakopiak: No ja bym właśnie powiedział, że ta fragmentaryczność jest na plus. I tak, zanim zaczniesz pobierać z dalszego miejsca to budowę będziesz robił robotami, więc to żaden problem. Pierwszej nie pamiętam, ale na drugiej mapie miałem 11 mln miedzi i 22 mln żelaza w startowym na samych tych dużych. No, ale jak wolisz. Tzn. normalnie ja też gram na najrzadszych i najbogatszych, ale to mi czasu nie umniejsza, gdy
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry: Zmiana ustawień robaków uniemożliwia cztery osiągnięcia (pic rel.) Nie wiem, od kiedy tak jest. Nie pamiętam, żeby było inaczej.

A co do ustawień mapy, to - no cóż - w praktyce nie ma czasu na dociąganie wszędzie pociągów do każdego małego złoża. Jeśli chce się mieć w miarę dobry czas porównując do tych, którzy mają to osiągnięcie oficjalnie, to już koło 4-5 godziny trzeba zajmować się przygotowaniem do produkcji
zakopiak - @DanteTooMayCry: Zmiana ustawień robaków uniemożliwia cztery osiągnięcia (...

źródło: comment_aF1SJsPuJ4LhlmnBt1Me9fxMqO5AQjoK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz