Wpis z mikrobloga

Ludzie często pytają mnie: "Maciek, a jak to tam ludzie jeżdzo w tyj Anglii?" Odpowiedź to "bezpiecznie", choć czasem zbyt zachowawczo. Timelapsik z dwugodzinnej jazdy drogami krajowymi niższej kategorii w Norfolk i Lincolnshire.

Zauważyć można, że nikt nie wyprzedzał mnie na odcinkach jednojezdniowych, mimo że jako ciężarówka jechałem 10 mil (16km/h) wolniej niż wynosi limit dla samochodów osobowych. Wszyscy w karnym rzędzie za mną. To samo widać za ciężarówkami jadącymi z naprzeciwka.

Jak tam w Polsce? Już cię ktoś dzisiaj wyprzedzał na podwójnej ciągłej, na zakręcie, przed wzniesieniem?

Przypominam, że Anglia jest prawie 2 razy mniejsza niż Polska, a żyje tam prawie 50% więcej ludzi. Może dla tego ginie tu znacząco mniej ludzi na drogach.

UK
Rok Zabici Ranni
2014 1,775 22,807
2013 1,713 21,657
2012 1,754 23,039
2011 1,901 23,122

Polska
Rok Zabici Ranni
2014 3,202 42,545
2013 3,537 44,059
2012 3,571 45,792
2011 4,189 49,501

#zycietruckera #trucker5000 #uk #polska #polskiedrogi
Maciek5000 - Ludzie często pytają mnie: "Maciek, a jak to tam ludzie jeżdzo w tyj Ang...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Maciek5000: to raczej zasługa infrastruktury.

Niestety zawsze zdarzy sie ktoś kto w swoim 60 konnym bolidzie nie będzie wyprzedal ciężarówki. Wystarczą 2-3 takie i już wyprzedzanie staje się niemal niemożliwe a czasem bezsensowne.
  • Odpowiedz
@Maciek5000: czemu nie jeździsz autostradami? Taki ci się trafił cel że akurat nie było?

Co do wyprzedzania to czesto mi sięzdarza, że się ryją osobówkami, a potem chamują i chowają się za mną. To przez tą zachowawczość, o której wspomniałeś. I w-----a mnie u nich brak używania kierunkowskazów. Czasem mam ochotę wysiąść i nastukać takiemu plaskaczów... ( ͠° °)
  • Odpowiedz
@Maciek5000: jak mnie wk...a kiedy na prostej drodze jedzie sznur 15 samochodów za kombajnem 20 mph i mimo wolnej drogi nikt go nie wyprzedza. Jak jadę motocyklem to nie problem, ale autem nie da rady bo jadą zderzak w zderzak. Oni po prostu się nie odnajdują poza autostradami. A i na autostradach ich jazda pozostawia wiele do życzenia, do „middlelaners” to bym strzelał.
  • Odpowiedz
@Maciek5000: 100% racji Mirku. Jazda w Polsce w porównaniu do UK to dziki zachód i praktycznie wszyscy tak napięci za kółkiem że im hemoroidy w dupach pękają kiedy ktoś jedzie wolniej o 5 km/h. Jak odwiedzam rodzinę to w trosce o własne bezpieczeństwo zamiast wynająć auto wolę jeździć pociągiem. Może to też kwestia infrastruktury (szczególnie 3 pasa na autostradach), na swojej skórze nie mam zamiaru tego sprawdzać.
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester: właśnie o tym napisałem, żeby tak nie z----------i. Niestety chu”owa infrastruktura, starsze i w gorszym stanie samochody, tempo życia (każdy się spieszy przynajmniej na drodze) no i jak piszesz mentalność jest inna. Na autostradzie nagminne mruganie długimi jak nie jedziesz szybkim pasem więcej niż 150 km/h, do tych też bym strzelał ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz