Wpis z mikrobloga

Hej, mam mały problem z wyborem technologii. Chcę zrobić grę (prosty side-scroll arcade niczym gry ze starych Nokii) w klimatach wypoku + z grafiką w stylu pixelart (głównie po to ją piszę, żeby się w tym podszkolić). Dlatego mam pytanie: czy lepiej napisać tą gierkę w html5 (+ jakiej biblioteki najlepiej użyć?) czy może w LUA (+framework love)? Przyznam się szczerze, że ani z jednym językiem ani z drugim do czynienia nie miałem (ot podstawy html4 mam, ale to tylko w kwestii webdesignu), a lua wydaje mi się interesująca. Jest ktoś kodzący w #lua ? Jak z jego wydajnością? Ewentualnie jest ktoś kto kodził w love? #programowanie #lua #html5 #wlasnagra
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

javascript + canvas bez dwóch zdań - i od razu jak dobrze napiszesz to ruszy ci na komóreczkach z androidem czy innym ios'em
  • Odpowiedz
@Dyzajash: robię sporo ostatnio w html5 i ciężko jest zrobić tak, żeby gra działała płynnie na dużym ekranie. Nawet napisałem część renderującą na 2 sposoby (w canvas i w webgl), i na nowszych kompach na chromie albo firefoxie jest te 60 FPS, ale na starym celeronie dwurdzeniowym mam na pełnym ekranie raptem 40 FPS. Na mobilnych urządzeniach raczej bym nie liczył na płynne działanie, chyba że nie będziesz przesuwać ekranu,
  • Odpowiedz
@tell_me_more: celuje w desktop. Będzie to moja pierwsza gra i chcę z niej uczynić piaskownicę pod właściwą produkcję :). Co do html5: właśnie ze względu na płynność działania trochę mnie odstrasza, bo widziałem nawet proste appki które potrafiły się "ściąć" na 3-4 letnim lapku.
  • Odpowiedz
@rezoner: no właśnie jednym z plusów html5 jest ogromna przenośność, i łatwość dystrybucji (1 link, nie trzeba nic instalować ani ściągać). Więc tak na moje oko medium się świetnie nadaje na gierki casualowe i zarabianie na reklamach/mikrotransakcjach, a ludzie grający w takie gierki niekoniecznie mają dobre komputery.
  • Odpowiedz
@Dyzajash: To ja podrzucę trochę ciekawostkę: http://www.nme.io/ - framework (?) dla HaXe kompilujący się z jednego projektu do html5, flasha, c++ (win/linux), androida, osxa i paru innych pierdół.

Co do #lua to bardzo przyjemny, choć ubogi język :)
  • Odpowiedz