Wpis z mikrobloga

@pszemczyslaw: A może zamiast płakać napisz ile potrzebujesz tego zasięgu?

Inna sprawa, że do nrf24l01 może podłączyłeś z-----e zasilanie i się resetuje? Dorzuć kondensator, wrzuć kod, wrzuć schemat podłączenia.

Ale nieeeee... zamiast opisać problem lepiej płakać jaka to elektronika zła i niedobra.
  • Odpowiedz
@KKK1337: a zeby sobie diode zapalic na odleglosc przez sciane? Nie wazne, chce cos kupic ale patrze ze nie bardzo jest co, te co wymienilem to chyba w 50% sa wadliwe bo patrząc po necie to same z tym problemy ludzie mają.
  • Odpowiedz
@pszemczyslaw: A próbowałeś dodać jakąś stabilizację napięcia i filtrowanie? Ciekaw jestem, bo sam w niedługim czasie planuję podziałać coś z nrf24l01 + pa + lna. Różne testy na yt pokazywały zasięg niby do 1000 m.
  • Odpowiedz
@feraius: wszystkie rady z internetu, nawet wlutowalem kondesatory w piny vcc i gnd, zmienialem na oddzielne zasilanie jak i bezposrednio z arduino. Sluchaj planowalem tak jak Ty wiec kupielm najpierw moduly a antena pcb zeby potestowac i nie wyrzucac kasy w bloto. Z tego co czytalem po forach z tym zetsawem co piszesz są IDENTYCZNE problemy.
  • Odpowiedz
@echelon_: tylko w momencie nadawania ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale czy większość pilotów nie jest w Polsce na 868? W HC-12 akurat można zmniejszyć siłę nadawania, można też zmienić częstotliwość na inną nielegalną. Teoretycznie w Polsce nie jest ten układ legalny, ale jakoś @Botland go sprzedawał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ale czy większość pilotów nie jest w Polsce na 868?

@radekrad: Statystyk nie znam ale z powodu zakłócania bram znajomy z pracy odpuścił 433MHz na rzecz właśnie nrf24l01 czy tam WiFi
  • Odpowiedz
@pszemczyslaw Sprawdzałeś czy kanały użyte do pipe-ów, które deklarujesz w kodzie są wolne? Jeśli hardware masz na 100% dobry, to popatrz proszę na to co konfigurujesz w kodzie (np. moc, pipe-y, numer kanału, bitrate). Miałem podobne problemy, włącznie z tym, że lutowałem inaczej piny nrf --> arduino, a później po ogarnięciu metodą kartka + ołówek dało się przesłać na otwartej powierzchni dane na chyba 400m, bo dalej nie chciało mi się
  • Odpowiedz
@pszemczyslaw jest dostępny sketch ze skanerem, który pokazuje zajętość/wolność kanałów. Dla przykładu na osiedlu pierwszych 20 kilka było zajętych, bo wifi i musiałem z kanałem komunikacyjnym zabierać się bliżej setki. W polu zaś wszystko wolne...
  • Odpowiedz
Tak wyglada scanner na roznych arduinach, testowane na 2 modulach nrf, kabelki podpiete jak trzeba chyba ze w internecie zle powpinali i trzeba inaczej niz na tutorialach. Dane kondensatory, oddzielne zasilanie jak i bezpośrednio z arduino.
  • Odpowiedz