Wpis z mikrobloga

Siemka! Używam htc 10 od ~2 lat+ i zaobserwowałem że telefon po naładowaniu ładowarką samochodową(dowolną) trzyma na baterii co najmniej 2dni dłużej niż po naładowaniu ł. producenta/zamiennikiem w dowolnym gniazdku 230V etc albo kablem po USB2/3 Standardowo trzyma mi na baterii jakieś 3~4dni przy ładowaniu poza autem -> czyli dość długo ale to dzięki blokowaniu serwisów wysyłających dane analityczne + mody uniemożliwiające 100% zużycie procka przy jednorazowym dotknięciu

Chciałbym móc odtworzyć ten sam efekt na ładowarce niesamochodowej, tylko jakiej? Spotkał się ktoś z podobnym efektem?
#elektronika #baterie #telefony #elektryka
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: W zad mu nie zagladalem :D ale jak widze predykcje zuzycia baterii w ciagu 7 dni to robi wrazenie i nie wiem co sie odwala i tak za kazdym razem po ladowaniu z auta Ta charakterystka pradowoNapieciowa musi byc w samochodzie odmienna ale nie mam pomyslu jak to zbadac..? Oscyloskopem? Miernikiem?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@navaare: może to mieć związek z tym że w aucie masz idealny prąd stały. Podobny efekt powinieneś uzyskać ładując z powerbanka
  • Odpowiedz
@navaare: Nie ma kompletnie znaczenia jakim prądem naładujesz ogniwo do 100%, różnica będzie tylko w czasie trwania procesu ładowania a nie rozładowywania. To że trzyma dłużej lub krócej ma wpływ wiele czynników, a jednym z nich jest poziom siły sygnału sieci komórkowej.
  • Odpowiedz
@dktr: Raczej cos innego, ten sam efekt jest bez wzgledu na miejsce docelowe czyli sila sygnalu sieci komórkowej niczego znaczego nie zmienia Poza tym to jest latwo zreprodukowac w ten sam sposob takze raczej nie masz racji
  • Odpowiedz
@navaare: Sugerujesz że wpompowanie powiedzmy 2500mAh energii z ładowarki samochodowej, rożni się od 2500mAh wpompowanych z ładowarki sieciowej?
  • Odpowiedz
@dktr: Wykluczylem Ci ze gdzie nie jechalbym to efekt jest ten sam w postaci dluzszego trzymania na baterii po ladowaniu w aucie z dowolnej ladowarki samochodowej Przy czym dzieje sie tak jesli naladowany telefon bedzie podlaczony przez ok pol h bedac podlaczonym do ladowarki w aucie

Sprobuje porownac baterie po naladowaniu ladowarka zwykla i samochodowa jakie maja odczyty
  • Odpowiedz
@navaare: Ale to nie ma znaczenia, co tam podłączasz, w telefonie jest kontroler który zajmuje się ładowaniem, wszystko jedno czy to samochodowy zasilacz czy sieciowy byle parametry napięcia i wydajność prądowa była wystarczająca układ będzie ładował po swojemu. Wyjmij baterię i dokonaj rozładowania w kontrolowanych warunkach z pomiarem prądu i napięcia, oblicz ile energii wyszło.
  • Odpowiedz
@dktr: Wlasnie ogarnalem ze bateria tylko w serwisie mogalby byc wyjeta, ale to co mowisz chyba daloby sie zrobic na telefonie rowniez Musialbym ogarnac procedure w stylu nagranie monitoringu pracy baterii przez soft + puszczenie czegos bateriozernego do zejscia pozostalej mocy np 10% Wiem ze to nie to samo ale moze wyjda mierzalne efekty
  • Odpowiedz
@navaare: Dało by się, wystarczy że uruchomisz telefon w menu recovery nie wybierając żadnej opcji. Wszystkie radia są wyłączone, wszelkie oszczędzania energii itp nie działają więc pobór prądu powinien być stały. Pozostaje dokładnie zmierzyć czas do samoczynnego wyłączenia.
  • Odpowiedz
@dktr: to nie działa w nieskończoność. To coś jak ładne ulozenie rzeczy w szufladzie vs pieprzniecie rzeczy jak leci. Niby szuflada pełna, ale więcej się zmieści jak powoli poukladasz.
  • Odpowiedz
@dzek: A powiedz mi w jakich jednostkach mierzy się pojemność akumulatora? Wiesz w ogóle jak wygląda cykl ładowania ogniwa li-ion i kiedy kontroler ładowania uznaje że ogniwo jest już naładowane?
  • Odpowiedz
@dzek: Ale tu cały czas mówimy o ładowaniu do 100% i o niewyeksploatowanym ogniwie.
A jak ktoś jeszcze pisze takie coś, to już w ogóle nie wiem co o tym myśleć ¯\_(ツ)_/¯

W ładowarce samochodowej najpewniej masz mały prąd.

Ale zrób eksperyment, mam też cały karton ogniw i sam sprawdzę jak zrobię układ do rozładowywania i pomiaru pojemności.
  • Odpowiedz
@dktr: brak tu jest definicji "ładowania do 100%".

cały czas chodzi mi o to, że w baterię możesz wpakować 3000mAh i ona już daje swoje nominalne napięcie (powiedzmy 4.2V, dla ogniw 18650, nie wiem jak te telefonowe dają), więc telefon czy inny miernik "procentów" stwierdzi, że ma 100% właśnie

ale możesz też ładować ją wolniej i zmieścić 3300mAh i wtedy ona będzie oddawać te 4.2V i tak samo zostanie to
  • Odpowiedz