Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do <>

TLDR.
Chcemy kupić z narzeczoną mieszkanie. Podpisaliśmy umowę przedwstępną, bank powiedział, że wszystko OK, jednak nasze wątpliwości wzbudził zapis w KW. "WPIS OSTRZEŻENIA O NIEZGODNOŚCI TREŚCI KW Z RZECZYWISTYM STANEM PRAWNYM", którego właściciel nie chce sprostować. Właściciel posiada jedynie akt poświadczenia dziedziczenia po swojej matce, nie jest wpisany w KW, bo w niej widnieje tylko jego zmarła matka.

Kontynuacja historii

Poczytałem trochę rad od mirków i poszukałem informacji w Internecie, byłem również u 2 niezależnych notariuszy, którzy to powiedzieli następująco:
1 notariusz - że wykonuje się transakcje zakupu nieruchomości z niezgodnościami, ale dla naszego bezpieczeństwa lepiej jest temat sprostować
2 notariusz - że bezwzględnie należy najpierw ujawnić właściciela w KW, a następnie potem kupić mieszkanie.

Szybki telefon do właściciela, że chcielibyśmy to jednak kupić z wyprostowanym stanem w KW, że żeby nie był stratny to możemy je wynająć za kilkaset złotych + opłaty. Dzisiaj dzwonił, że jesteśmy niepoważni, że dostarczył wszystkie niezbędne dokumenty do transakcji kupna-sprzedaży i że jego radca prawny i notariusz, który miałby dokonywać transakcji powiedział, że wpisanie go jako właściciela w KW nie jest potrzebne. Dał mi do zrozumienia, że zrobił już wszystko w tej sprawie, czego potrzebujemy, powiedział że za dużo wymagamy.

Jak podczas podpisywania umowy przedwstępnej był do rany przyłóż tak dzisiaj był niemiły, twierdził, że mamy mu zaufać i że zależy mu na czasie i że nie wynajmie nam mieszkania i nie będzie czekał, aż sąd ksiąg wieczystych go wpisze jako właściciela...

Co o tym myślicie? Czy miał rację?

Wołam sensownie udzielających się w poprzednim wpisie (mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe):
@GaiusBaltar @Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol @rybalmjestary @Xargo1 @tepiciel_absurdow @Jade @maur

• 21
@linuxuser kupujący wybiera notariusza, a Twój notariusz tego żąda.

Był zadatek? Jak tak, to poszedłbym jeszcze do radcy prawnego żeby doradził

Ten kto zawinił straci zadatek - być może trzeba jakoś udowodnić/wykazać że to nie Twoje fanaberie
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@linuxuser: olej gościa, jeszcze daj ogłoszenie na lokalnych grupach żeby uważać na to mieszkanie. Oczywiście bez jednoznacznego wskazania, tylko bardziej w formie ogólnej, że na rynku w mieście jest mieszkanie na sprzedaż które ma bardzo niejasna sytuację w KW
@linuxuser: to kupujący decyduje o wyborze kancelarii notarialnej. Wybierz dobrą, powiedz mu niech dostarczy tam papiery. Nie będzie taki mądry jak przyjdzie mu tłumaczyć swoje racje notariuszowi. Radcy prawnemu nie wierz jak psu. #!$%@?łem tylko w tym roku trzech z biura za głupotę, butę i totalny brak znajomości podstaw obrotu nieruchomościami. Oni są od kasowania za poradę, a nie od brania odpowiedzialności za porady. To notariusz ma odpowiedzialność zawodową, a radca
@krzysztof114: a powiem Ci że mam dosyć :( rozmowy z tym człowiekiem nerwowo mnie zmęczyły, podczas rozmowy poczułem się malutki jak robak, rozmowa miała charakter pretensjonalny ze strony sprzedającego, że mi się odechciało wszystkiego i z nerwów nawet nie mam ochoty jeść. Nie chciałem źle dla niego a zostałem potraktowany, jak bym chciał nie wiadomo co. Nawet zarzucił mi, że nie wynajmie nam mieszkania, bo mu się nie opłaca, bo zrobię